Megalakult a megyei bűnmegelőzési tanács – a települések biztonságát is erősítenék

2021.05.27. 09:50

A gyermekvédelemre figyelnek

A gyermekvédelemmel és az áldozatsegítéssel is foglalkozik még az egyik idei ülésén a most megalakult Csongrád-Csanád Megyei Bűnmegelőzési Tanács. A testületnek szinte minden szervezet és intézmény tagja lett a Vadasparkon keresztül a kormányhivatalon át egészen a rendőr-főkapitányságig.

Suki Zoltán

Szeged, 20210526. Az országban harmadikként alakult meg a Csongrád-Csanád Megyei Bûnmegelõzési Tanács Szegeden az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központban. Képen: Kothencz János ÁGOTA fõigazgatója, Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök, Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, Dr. Hatala József ny. r. altábornagy, Gratzer-Sövényházy Edit r. ezredes. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Az országban harmadikként alakult meg tegnap a Csongrád-Csanád Megyei Bűnmegelőzési Tanács Szegeden az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központban. A tanács elnöke Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, társelnöke Kiss-Rigó László megyés püspök és Juhász Tünde kormánymegbízott lett.

Az alakuló ülésen elfogadták az idei munkatervet, amiről a tanács titkára beszélt.

Kispéter Andrea elmondta, hogy ebben az évben még két ülést terveznek. Az első témája a Jövő Iskolája lesz, aminek az egyik központi témája a fenntarthatóságra nevelés. A negyedik negyedévi ülésen pedig a gyermekvédelem lesz a fő téma. Bemutatják többek között a Csongrád-Csanád Megyei rendőr-főkapitányság és a Szegedi Fegyház és Börtön témával kapcsolatos tevékenységét, de kiemelten foglal­koznak majd az áldozatsegítéssel is.

A Kormány még 2011-ben hozta létre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot, amelynek titkársági feladatait a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkársága látja el. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a kormány javaslattevő, véleményező szerve, amelynek munkájában a büntetőpolitikáért és a bűnmegelőzésért felelős minisztériumok, közigazgatási szervek, civil szervezetek vesznek részt.

A tanács cselekvési terveit kormányhatározatok rögzítik, melyek meghatározzák a feladatok végrehajtását.

Kiemelten foglalkoznak a gyermekek és fiatalok biztonságával, a települések biztonságával, az áldozattá válás megelőzésével és az áldozatok segítésével. De fontos feladat a bűnismétlés megelőzése is.

A Csongrád-Csanád Megyei Bűnmegelőzési Tanácsnak sok tagja van. Például a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a tankerületi központok, a kormányhivatal, de még a Szegedi Vadaspark is. A teljes listát cikkünk online változatában, a delmagyar.hu oldalon olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában