Három év börtön is járhat állatkínzásért

2021.07.24. 10:30

A kiskutyák élete bánta az emberek felelőtlenségét – két állatkínzó egy hónap alatt

Három évre is börtönbe küldhetik az állatkínzókat, legalábbis a Büntető törvénykönyv szerint. Egyre több ilyen eset derül ki és kap nyilvánosságot, és ezzel együtt egyre többször kapnak letöltendő börtönbüntetést az állatkínzók.

Suki Zoltán

20210611 Szeged francia buldog kölyökkutyák a Vadaspark karanténjában. A kiskutyákat egy bőröndben próbálták becsempészni az országba fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A rendőrök befejezték a nyomozást egy hódmezővásárhelyi férfi ellen, aki hat kutyakölyköt pusztított el Ópusztaszeren – közölte a napokban a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrségre még május 19-én érkezett bejelentés, hogy egy ismeretlen a település egyik buszmegállójánál lévő szemeteskukába dobott zacskóba csomagolt állatokat.

Meg is verték a kutyákat

A rendőrök öt elpusztult és egy élő kiskutyát találtak, de később az is elpusztult. Az állatokat meg is verték. A férfit, aki kidobta a kölyköket, gyorsan elfogták, és állatkínzás miatt nyomoztak ellene. Ezt az ügyet már lezárták, most az ügyészségen van a sor, hogy vádat emeljen a férfi ellen.

Nem egészen egy hónap múlva, június 9-én egy szerb férfi jelentkezett belépésre a röszkei határátkelőn. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a busz átvizsgálásakor megtalálták az utazótáskáját, amiben öt kiskutyát fedeztek fel. Az állatok közül három elpusztult, és a másik kettő is rossz állapotban volt. A határ­átkelőhelyen szolgálatban lévő állatorvos megállapította, hogy a kiskutyák hőguta és kiszáradás miatt pusztultak el.

Segített a Vadaspark

Az életben maradt két állatot Veprik Róbert, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke, a Szegedi Vadaspark igazgatója fogadta be és helyezte biztonságba a vadasparkban. A Szegedi Rendőrkapitányság a szerb férfi ellen állatkínzás miatt indított eljárást.

Nekik szerencséjük volt, de három társuk elpusztult a bőröndben egy busz csomagterében. Archív Fotó: Kuklis István

Ez csak két állatkínzási ügy a közelmúltból, csak Csongrád-Csanád megyéből, ami komolyabb nyilvánosságot kapott. Hogy a két férfi milyen büntetést kap a kegyetlenkedéséért, azt majd a bíróság eldönti, de mostanában már előfordul, hogy letöltendő büntetést szabnak ki állatkínzásért. A szabályozás a többség szerint megengedő, sokan súlyosabban büntetnék az állatkínzókat.

Ugyanis akinek a cselekménye a Büntető törvénykönyv szerint is állatkínzás, az alapesetben két évig terjedő, minősített esetben pedig akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Negyven nap elzárás

Állatkínzás miatt az egyik – állatvédők szerint – példaértékű ítéletet a Siklósi Járásbíróság szabta ki a hónap elején. Jogerősen negyven nap elzárásra ítélték azt a baranyai férfit, aki bálamadzaggal felakasztott egy kutyát még 2020 januárjában. A férfi a haszonállatok tereléséhez kérte el az egyéves nőstény keverék kutyát egy baranyai településen élő ismerősétől.

A kutya nyakára bálamadzagot tekert póráz gyanánt, azzal vezette hazafelé.

Útközben azonban úgy látta, hogy a kutya a játékos viselkedése miatt mégsem lesz megfelelő a feladatra, ezért elhatározta, hogy végez vele.

A férfi egy szántó melletti akácosba vitte az állatot. A madzaggal felakasztotta egy fára, és a kutya el is pusztult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában