Szörnyűség történt

2021.08.11. 14:27

Találgatják a magyarcsanádi fiúk tragédiájának okait

Két tizenéves helybeli fú fulladt bele még kedden délután a Magyarcsanád és Apátfalva közti bányatóba. A tragédia részleteit a faluban még találgatják, közben a képviselő-testület az érintett családok támogatására készül. Adománygyűjtés is indult és megemlékezést ugyancsak szerveztek.

Munkatársunktól

Forrás: Pixabay/Illusztráció

– Nagyon jó gyerek volt, sajnálom, ami történt

– mondta egy Arnold nevű fiatalember tegnap délután a magyarcsanádi bányatónál, amelybe előző délután két helybeli fiatal – a 16 esztendős József és egy évvel idősebb barátja, Béla – fulladt bele.

A rendőrség szűkszavú tájékoztatása szerint az eddig tisztázatlan eset körülményeit a Makói Rendőrkapitányság vizsgálja. Arnold a fiatalabbik fiúnak volt rokona, és azt mondta róla, nagyon szeretett focizni. Hogy mennyire tudott úszni, illetve, hogy miért jutott eszébe, hogy a barátjával együtt megmártózik a tóban, arra nem tudott választ adni.

Se tábla, se kerítés

Az Apátfalva és Magyarcsanád közti bányatóról a faluban volt, aki azt mondta, hogy azt sem tudja, hol van, az idősebbek viszont arra emlékeztek, hogy évtizedekkel ezelőtt kedvelt fürdőhely volt. Akkoriban valamelyest rendben is tartották. Egy régen bezárt téglagyár agyagkitermelő helye volt ez a falu határában, a tó területe nagyjából 8 és fél hektár. Nincs elkerítve és tábla sem jelzi, hogy tilos benne fürödni. Állítólag volt, de ellopták.

Eddig egyébként nem történt itt hasonló eset, de a Marosba fulladtak már bele a falu határában illegálisan fürdőzők évekkel ezelőtt. Hirtelen mélyül A faluban azt beszélték, hogy a két fiú a szülők tudta nélkül ment el a bányatóhoz. A tragédia valószínűleg azért következett be, mert a tó hirtelen mélyül, vize nagyon hideg és pillanatok alatt izomgörcsöt tud okozni. Az egyik fiatal vízfelszínen lebegő holttestét információink szerint az édesapja találta meg, miután megtudta, hogy a fiúk valószínűleg a bányatónál lehetnek, és utánuk ment, a másikat este 8 körül vízimentők és búvárok segítségével emelték ki a tó mélyéről.

Sokan most azt találgatják, vajon egyszeri alkalom lehetett-e a szerencsétlenül végződött fürdőzés, illetve hogy mások is voltak-e a tónál a két fiúval együtt, akik aztán ijedtükben kereket oldottak. Gyűjtés és megemlékezés A falu polgármestere, Farkas János lapunknak azt mondta, a képviselő-testület ma összeül és dönt arról, milyen összegű támogatást nyújtson a két családnak.

Megsegítésükre gyűjtést indított a Magyarcsanádért Egyesület is, amelynek 56900130-10060311-es számú számlájára lehet adományt küldeni, feltüntetve a megjegyzés rovatban, hogy a családok támogatására.

A két fiú emlékére a helyi általános iskola is szervez csöndes megemlékezést, gyertyagyújtást csütörtök este 6 és 7 között.

A résztvevőket arra kérik, hogy egy-egy szál virágot hozzanak a főbejárathoz. Tegnap délután, amikor ott jártunk, az épületre már ki volt tűzve a fekete zászló és gyűltek a kapunál a mécsesek, virágok.

A bányató veszélyes

A rendőrség figyelmeztet, csak arra kijelölt helyeken fürdőzzön mindenki, ott vannak ugyanis ehhez megfelelő feltételek: rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, van mosdó, zuhany, illemhely, hulladékgyűjtő és a mentésre, elsősegélynyújtásra képzett személyzet. Ilyen a bányatavaknál nincs. Ráadásul ezek hirtelen mélyülnek: a part mellett lehet sekély, néhány lépés után akár többméteres mélység is fogadhatja a tilosban fürdőzőt. Így a víz hőmérséklete sem egyenletes, ami okozhat izomgörcsöt, sokkot vagy szívmegállást. Egy téglagyár agyagkitermelő helye volt egykor a bányató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában