Mostanában alig lopnak autókat

2021.09.22. 12:28

A rendőrség elérte, hogy ne érje meg autót lopni Magyarországon

Több mint ötven járművet keresnek jelenleg a Csongrád-Csanád megyei rendőrkapitányságok. Ezek nagy része már évekkel korábban eltűnt, mostanában alig lopnak autókat. Ez köszönhető például a technikai fejlődésnek és a rendőrségnek.

Suki Zoltán

Ezt az autót még 2018-ban lopták el. Fotó: Police.hu

Összesen 56 járművet szeretnének előkeríteni a megyei rendőrkapitányságok, legalábbis ennyi szerepel a rendőrség nyilvános körözési listáján. A legtöbbet, 42-t a szegedi, ötöt a hódmezővásárhelyi, szintén ötöt a szentesi, kettőt a csongrádi és egyet-egyet a kisteleki és a makói kapitányság munkatársai keresnek.

Öt éve veszett nyoma a traktornak

A járművek között nem csak személyautók vannak. Keresnek például egy piros traktort, amit még 2016-ban loptak el, és egy narancssárga pótkocsit is, aminek szintén korábban veszett nyoma. Mostanában alig-alig lopnak kocsikat, és ez nemcsak Csongrád-Csanád megyére, hanem az egész országra igaz.

Tavaly már csak 540 gépjárművet köröztek

2007-ben 7584, majd néhány éves csökkenést követően 2012-ben újra elég sok, 6920 gépjárművet loptak el hazánkban. A vezess.hu adatai szerint 2020-ban viszont mindössze 540 gépjárműkörözést adtak ki.

Ez egyébként a rendőrség szerint nem a járvány miatt volt. A rendőrség 2014-ben hozta létre speciális, az autólopáshoz kapcsolódó bűnözők felderítésével foglalkozó egységeit, azóta folyamatos a csökkenés.

Ezt az autót még 2018-ban lopták el. Fotó: Police.hu

A rendőrség gépjárműbűnözés elleni osztályának alosztályvezetője, Farkas László korábban azt mondta: elérték, hogy az egykori autótolvajoknak ne érje meg az üzlet. Szerinte több ezzel foglalkozó bűnöző is úgy döntött, hogy inkább felhagy az autólopással, hiszen úgysem ússzák meg, mert elfogják őket.

A sikerhez hozzájárultak az új nyomozási módszerek is. Összeállítottak például egy listát, amin olyan lehetséges tettesek szerepeltek, akik életmódszerűen foglalkoztak, foglalkoznak autólopással, őket pedig folyamatosan figyelték.

A GPS alapú rendszerekkel biztosra mehetünk

De nagyban segíti a rendőrök munkáját az egyre fejlettebb technika is. Vagyonvédelmi eszközökre pár ezer forinttól jó pár százezerig lehet költeni. A legolcsóbbak a kormány- és váltózárak. Drágábbak, de jóval biztonságosabbak a GSM/GPS alapú rendszerek. Ezek folyamatosan figyelik a járművet, és riasztanak, ha baj van. Persze a legbiztosabb megoldás mindkettő beszerelése. Ekkor szinte biztos, hogy ott marad a kocsi, ahova parkoltak vele.

Összeállítottak egy listát, amin olyan lehetséges tettesek szerepeltek, akik életmódszerűen foglalkoztak, foglalkoznak autólopással, őket pedig folyamatosan figyelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában