Hódmezővásárhely

2022.01.11. 08:40

Újabb unokázós csalót fogtak

Ezúttal egy vásárhelyi férfit fogtak el a rendőrök, miután több millió forintot csalt ki egy idős embertől. Budapesten is próbálkozott az unokázós csalással, de ott sikertelenül járt. A rendőrség nyolc fontos tanácsot tett közzé az idősek számára.

K.A.

Forrás: Huszár Gábor/illusztráció

HódmezővásárhelyA hódmezővásárhelyi nyomozók Budapesten elfogtak egy férfit, aki pénzt csalt ki idős emberektől. A megalapozott gyanú szerint a 22 éves K. Krisztián decemberben telefonon hívott fel egy idős sértettet Hódmezővásárhelyen, azzal a történettel, hogy az unokája van a vonalban, aki nagy bajba keveredett, pénzre lenne szüksége. A jóhiszemű áldozat ezt elhitte, ezért több mint 4 millió forintot adott át egy számára ismeretlen férfinek, aki az unoka barátjának adta ki magát.

A csaló január elején, Budapesten próbálkozott hasonló mesével kicsalni több millió forintot, azonban ez esetben a kiszemelt áldozat résen volt, bontotta a vonalat, és feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozók a csalót elfogták, és előállították a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságra, majd őrizetbe vették. Ellene csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók letartóztatását indítványozták.

A rendőrség azt kéri az idősektől, hogy ha ilyen telefonhívást kapnak, járjanak utána, hogy valóban baj van-e, vagyis tegyék le a telefont, és hívják fel a hozzátartozójukat, akikre hivatkoztak. Leszögezték, hivatalos személy soha nem kér pénzt, tehát se rendőr, se mentő, se tűzoltó. Fontos az is, hogy ha idegen hívja őket, akkor tegyenek fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e. Kérdezzék meg, hogy mi a neve, mikor született, és mikor találkoztak utoljára.

Legyen gyanús, ha pénzát­utalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek. A rendőrség hangsúlyozta, bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek, továbbá nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal. A személyes adataikat se adják meg ismeretleneknek, valamint ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor hívják azonnal a 112-es segélyhívó számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában