Határvédelem

2022.06.01. 08:26

Embercsempészt és 189 határsértőt fogtak el a rendőrök

Mozgalmas éjszakán van túl a határrendészet Csongrád-Csanád megyében: Röszke, Ásotthalom, Mórahalom és Szeged külterületén is tartóztattak fel illegális bevándorlókat.

Delmagyar.hu

Fotó: Frank Yvette

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a cseh és osztrák rendőrökkel, a katonákkal, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával együttműködve 2022. május 31-én 22 óra és június 1-én 6 óra között nyolc esetben 180 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Szeged és Röszke külterületén. A csoportok tagjai afgán, pakisztáni, szír, indiai, tunéziai, algériai, török, marokkói és líbiai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával együttműködve június elsején 4 órakor Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy német honosságú Ford S-Max típusú személygépjárművet és annak szír állampolgárságú sofőrét. A jármű átvizsgálása során a rendőrök az autóban további 9 férfit találtak, akik magukat szír állampolgárnak vallották. Sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. 

A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában