A rendőrség tavalyi éve

2023.02.16. 16:40

Minden gyilkost elkaptak

Tizenhárom éve nem történt olyan kevés bűncselekmény Szegeden mint tavaly. A rendőrök az összes gyilkosság tettesét elkapták. Autófeltörésből is kevesebb volt, de súlyos testi sértésből több történt. Abban, hogy csökkent a bűnözés, komoly szerepe van a városban kiépített kamerarendszernek is.

Suki Zoltán

Továbbra is az alkalmi lopásokból van a legtöbb. Illusztráció: Csapó Balázs

Ahogy minden évben, idén is elkészítette a tavalyi évről szóló beszámolóját a Szeged Rendőrkapitányság megbízott vezetője, amit a mai pénteki városi közgyűlésnek kell majd elfogadnia. Szenti Szabolcs azt írta, hogy Szegeden 2022-ben 1953 bűncselekmény történt, vagy legalábbis ennyiről tudtak a rendőrök. Egy évvel korábban 2203 ilyen eset történt, vagyis 11,4 százalékkal kevesebben bűnöztek tavaly, mint előtte.

A beszámolóból az is kiderül, hogy továbbra is csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. 2021-ben 659, tavaly pedig 553 ilyen bűncselekményre derült fény. A megbízott kapitányságvezető szerint ez részben azért lehet, mert a belvárosban, illetve a város frekventált parkjaiban, terein, illetve a szórakozóhelyek környékén rendszeresen megjelennek a járőröző rendőrök, ami visszatarthatja a bűnözőket. Ráadásul az önkormányzat által kiépített és tavaly továbbfejlesztett kamerarendszer szintén kedvező hatással volt ezekre a számokra.

Csongrád-Csanád vármegyében az elmúlt évben sem történt olyan szándékos emberölés, amelyet a rendőr-főkapitányság a szegedi rendőrkapitánysággal együttműködve nem tudott volna felderíteni, vagyis az összes gyilkost elkapták. A hivatalos rendőrségi statisztika szerint tavaly két emberölés és egy halált okozó testi sértés történt.

A leglátványosabban azonban a rablások száma esett vissza. Ezt a beszámolóban a 2010-es adatokkal hasonlítja össze a kapitányságvezető. Akkor 48, tavaly pedig csupán három ilyen eset történt.

Összesen 27,7 százalékkal kevesebb lopás történt 2022-ben mint egy évvel korábban. Akkor 691, tavaly pedig 500 embertől vették el azt, amit nem lett volna szabad. Kiderült, hogy továbbra is az alkalmi lopásokból van a legtöbb. Így általában őrizetlenül hagyott tárgyakat lopnak el, de gyakori, hogy nyitva hagyott autóból, vagy lakásból lopnak.

Még mindig vannak, akik kocsikat törnek fel, de ők is egyre kevesebben. Tavaly 14 kocsifeltörés történt, egy évvel korábban pedig 21. A lakásbetörések száma is kevesebb, mint a felére csökkent 76-ról 32-re.

Szegeden tavaly 39 súlyos testi sértés történt, ami öttel több mint egy évvel korábban, viszont hárommal kevesebb garázdálkodót kaptak el tavaly, összesen 85-öt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában