Helyi kék hírek

2023.05.14. 15:21

Drog is van náluk, meg minden, amit el lehet képzelni – Gyakoriak a fegyveres összecsapások a Szerbiában várakozó migránsok között

delmagyar.hu

Fotó: Havran Zoltán

Egyre gyakoribbak az összetűzések a Szerbiában várakozó migránsok között. Sokuknak fegyverük is van, ezért a helyiek félnek tőlük. A bevándorlók közben arra panaszkodnak, hogy az embercsempészek egyre több pénzt kérnek tőlük, hogy az Európai Unióba juttassák őket.

Ismét valósággal ellepték a migránsok a Nyugat-bácskai Zombort, és környékét. Jelenleg több százan várakoznak arra, hogy illegálisan az Európai Unióba jussanak. Az illegális bevándorlók stábunknak azt mondták, itt főként most magukat szíriainak valló férfiak tartózkodnak. A magyar határkerítéshez közelebb, Szabadka környékén pedig afgánok, és marokkóiak tanyáznak.

Egyre gyakoribbak a bandaháborúk a bevándorlók között. Legutóbb két napja volt összetűzés közöttük. Egy szír migráns stábunknak elmondta, a közelben van egy illegális tábor, ahonnan csapatostul jönnek elő a migránsok, akiknek fegyvereik is vannak. Az arcát nem vállalta, azt mondta fél a megtorlástól.

A másik táborban  fegyveres migránsok vannak. Drog is van náluk, meg minden amit el lehet képzelni. Mi nem akarjuk, hogy ide jöjjenek. Megpróbáljuk megőrizni a biztonságot, de nem lehet. Ide jönnek és rögtön kitör a harc. Mindnek van fegyvere, vagy kése. Nem tudom honnan szerzik, de az biztos, hogy van nekik” – mesélte a migráns.

Egy másik bevándorló az embercsempészekre panaszkodott. Azt mondja, egyre többek kérnek tőlük azért, hogy az Európai Unióba juttassák őket.

Elmondása szerint átszámítva 3 és fél millió forintba is kerülhet egy ilyen út, de szerinte még így is megéri.

Szíriától Németországig nyolctól tízezer euróba kerül az út. Az embercsempészek ennyit kérnek. Ki kell fizetni a pénzt, különben nem juthatsz tovább a határokon. Ők mondják meg, hogy mikor és hova kell menni. Sokszor erdőkben alszunk. A fák között várjuk az éjjelt” – magyarázta egy másik bevándorló.

A magyar biztonsági határzáron azonban nagyon nehéz átjutniuk. Legtöbbször a hatóságok feltartóztatják a migránsokat, és visszakísérik őket a határ szerb oldalára. Idén eddig már közel 45 ezer illegális határátlépőt ellen kellett intézkedniük az egyenruhásoknak. De nem csak a migránsok száma magas.

Már 5 átlagos magyar börtönt töltenek meg az elfogott embercsempészek Magyarországon. Tavaly például minden korábbinál többet, több mint ezer embercsempészt fogtak el a hatóságok. Mostanra 2600 ilyen bűnözőt tartanak fogva a hazai intézményekben. Többségük külföldi, 73 országból. Fogvatartásuk évente több milliárd forintba kerül.

A  kormány nemrég arról döntött, hogy többségüket úgynevezett reintegrációs őrizetbe helyezik

– erről beszélt a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Hozzátette, ennek köszönhetően az elítélt saját országában töltheti le büntetését.

A probléma amit meg kellett oldanunk, az az volt, hogy ma adófizetői pénzeken, a külföldi embercsempészeket itt tartjuk börtönben. Ez elég drága, főleg úgy, hogy nagyon sok emberről van szó. Több száz, ezerhez közelít a száma azoknak akik így vannak. Ezért úgy gondoljuk, hogy azokban az esetekben amikor más bűncselekmény nincs, erőszakos, személy elleni, csak kizárólag ez volt az elítélésre utaló körülmény, akkor nem az állam kötelezettsége kifizetni” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A reintegrációs őrizetbe került elítélteket 72 órán belül át lehet adni a szokásos tartózkodási helyük  szerinti államnak, vagy ha az nem ismert, akkor az állampolgárságuk szerinti államnak, hogy ott töltsék le a büntetésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában