Helyi kék hírek

2023.06.21. 22:27

Olaszországba utazóknak: riasztóra is szükség lehet

Olaszország is népszerű úti cél a magyarok számára, ráadásul az egyik legkedveltebb tengerpart, Jesolo autóval úgy 700 km. Sokan viszont bevállalnak távolabbi célpontokat is. Nekik próbálunk segíteni tanácsokkal.

delmagyar.hu

Forrás: police.hu

Olaszország is népszerű úti cél a magyarok számára, ráadásul az egyik legkedveltebb tengerpart, Jesolo autóval úgy 700 km. Sokan viszont bevállalnak távolabbi célpontokat is. Nekik próbálunk segíteni tanácsokkal.


Az országot egész évben nagy számban keresik fel turisták tengerparti nyaralás vagy kulturális programok céljából. A külföldiek az elmúlt időszakban tapasztaltak szerint még gyakrabban eshetnek kocsifeltörés, lopás áldozatául. 

A konzuli szolgálat például külön felhívja erre a figyelmet. Amennyiben útlevéllel és személyazonosító igazolvánnyal utazik a turista, a két útiokmányt célszerű eltérő helyen őrizni. Az olasz utakon érdemes fokozottan odafigyelni a közlekedési szabályok betartására, különös tekintettel a forgalomcsillapított övezetekbe történő behajtásra, illetve a sebességkorlátozásra, amit a hatóságok mobil és telepített eszközökkel ellenőriznek. A fix mérőpontok a Tutor és az Autovelox elnevezésű rendszer keretében működnek, és általában figyelemfelhívó tábla jelzi őket előre. 

Az autópályákon a Tutor sajátossága, hogy a két ellenőrző kapu közötti átlagsebességet méri. A szabálysértések értékelése értelemszerűen utólag történik, így gyakori, hogy a magyar polgárok hónapokkal a látogatást követően kapják meg a bírságról szóló értesítést.

Olaszország is népszerű úti cél a magyarok számára, ráadásul az egyik legkedveltebb tengerpart, Jesolo autóval úgy 700 km. Sokan viszont bevállalnak távolabbi célpontokat is. Nekik próbálunk segíteni tanácsokkal.

Az országot egész évben nagy számban keresik fel turisták tengerparti nyaralás vagy kulturális programok céljából. A külföldiek az elmúlt időszakban tapasztaltak szerint még gyakrabban eshetnek kocsifeltörés, lopás áldozatául. A konzuli szolgálat például külön felhívja erre a figyelmet. Amennyiben útlevéllel és személyazonosító igazolvánnyal utazik a turista, a két útiokmányt célszerű eltérő helyen őrizni. Az olasz utakon érdemes fokozottan odafigyelni a közlekedési szabályok betartására, különös tekintettel a forgalomcsillapított övezetekbe történő behajtásra, illetve a sebességkorlátozásra, amit a hatóságok mobil és telepített eszközökkel ellenőriznek. A fix mérőpontok a Tutor és az Autovelox elnevezésű rendszer keretében működnek, és általában figyelemfelhívó tábla jelzi őket előre. Az autópályákon a Tutor sajátossága, hogy a két ellenőrző kapu közötti átlagsebességet méri. A szabálysértések értékelése értelemszerűen utólag történik, így gyakori, hogy a magyar polgárok hónapokkal a látogatást követően kapják meg a bírságról szóló értesítést.

olaszrendor
Az olasz közlekedési rendszabályok szigorúan büntetik a gyorshajtást, a sebességtúllépés mértékétől függően lépcsőzetesen. 10 km/h alatti túllépés esetén 41–169 euró, 10–40 km/h közötti túllépés esetén 169–679 euró, 40–60 km/h közötti túllépés esetén 531–2125 euró, 60 km/h fölötti túllépés esetén 828–3313 euró büntetésre lehet számítani, valamint az utóbbi két esetben a vezetői engedélyt is bevonják.

A bírságok behajtását általában követeléskezelő cégek végzik, és angol, de esetenként magyar nyelvű kísérőlevéllel továbbítják az értesítőt, amelyek hitelessége legtöbbször QR-kóddal vagy a megadott felhasználónév/jelszó birtokában a cég internetes felületén ellenőrizhető. A szabálysértésről készült felvétel elérésének módját általában az értesítő tartalmazza.

A közlekedési bírságok öt év alatt évülnek el, elmaradt sztrádadíjak tekintetében azonban előfordulhat, hogy ennél régebbi gyorshajtásról kapnak felszólítást. Ennek oka, hogy az autópálya-fenntartó és a követelésbehajtó cégek az elmaradt díjat az olasz polgári törvénykönyv szerinti egyszerű tartozásként kezelik, ekképpen pedig tízéves elévüléssel számolnak.

Nagyon fontos, a rendszámtáblák azonosítását automata végzi, így előfordul, hogy a magyar rendszámmal azonos formátumú, de más tagállam hatósági jelzését viselő gépjárművet magyarként azonosítanak, és így a magyar polgárt értesítik a szabálysértésről. Amennyiben a bírságot hibás azonosítás miatt kapta, feltétlenül keresse meg a behajtó céget, illetve a hatóságot a levélben szereplő elérhetőségeken. A panaszhoz célszerű mellékelni a saját járműről készült felvételt, illetve a forgalmi engedély másolatát.

A közlekedési bírságról szóló értesítést semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ha valaki nem emel kifogást, a jogtalanul kiszabott bírságot is végrehajthatják.

Autóbérlésnél vigyázni kell arra, hogy a gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélyük a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak. Ha ide bérelt kocsival megy be a turista, a büntetést utóbb, a kölcsönző cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri felszólítás esetén – több száz euró is lehet.

Egyre többen keresik fel Szicíliát, ahová közvetlen a repülőjárat-kapcsolat. Cataniában a kisebb, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégeknél az alábbiakra kell figyelni: a bérléshez a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártya szükséges. Ezen a plasztiklapon elegendő pénznek kell lennie a biztosítási depozit (950–1000 euró) és az üzemanyagra előre lekért (150 euró körüli) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszavitt jármű esetén ezeket az összegeket a bérbeadó a leadást követően néhány napon belül elküldi a bankszámlára.

Szintén fontos tudnivaló, hogy a járművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, vezetés közben mobilozni csak kihangosítóval lehet.

A nagyvárosok központjaiba a legforgalmasabb időszakokban csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a kocsik rendszámáról felvétel készül. Ha valaki jogosulatlanul halad át az ellenőrző pontokon, több mint 100 euróra büntethetik.

Riasztóberendezés beszerelése kötelező 4 éven aluli gyermek szállítása esetén! Olaszország a világon egyedülálló módon határozta ezt meg azon járműveknél, melyekben ilyen korúakat szállítanak. A 4 éven aluliak ezenfelül csak gyermekülésben utazhatnak. A riasztó hanggal jelzi, ha a sofőr eltávolodik a kocsiban hagyott gyermektől. Riasztóberendezés hiányában 80-tól 326 euróig terjedő büntetés szabható ki. Az eszköz már 20–50 euróért beszerezhető, autópálya-pihenőknél és benzinkutakon is megvásárolható.

Olvasható a Police.hu oldalán.

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin/olaszorszagba-utazoknak-riasztora-is-szukseg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában