Lakástűzben 40 ember halt meg idén

Idén az első félévében 3433 lakástűz keletkezett, 703-al kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán 42 ezer négyzetméternyi épített terület égett le. Viszont sajnos most is sokan meghaltak.

Suki Zoltán

Két halálos áldozatot követelt a domaszéki lakástűz. Archív fotó: Donka Ferenc

Május 1-jén hajnali fél kettőkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, arról, hogy a Csongrád-Csanád vármegyei Domaszéken kigyulladt egy hétvégi ház. Szegedről három járművel vonultak a tűzoltók az Orgona úti épülethez. A húsz négyzetméter alapterületű, kétszintes kisház teljes terjedelmében égett, részben be is omlott. A tűzoltók fél óra alatt fékezték meg a lángokat, azonban oltás közben két összeégett holttestet találtak.

Ez csak az egyik abból a 3433 lakástűzből, amely az idei első félévben keletkezett. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy ez 703-mal kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A félév alatt 42 ezer négyzetméternyi épített terület égett le. Viszont sajnos most is sokan meghaltak. Az első félévben keletkezett lakástüzekben 40 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 49 áldozatot szedtek. Öt tűzben – Győrben, Szigetszentmiklóson, Dabason és Tatabányán, és a már említett Domaszéken – két-két ember halt meg.

Naponta átlagosan 19 otthonban csaptak fel a lángok. Ezekben az esetekben 288 ember sérült meg, tízzel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 6737 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen 2416 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás 18 órán át tartott: április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett Kápolnásnyéken. 40 tűzoltó 9 járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek.

Az első félévben 405 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, 1174 embernek kellett elhagynia az otthonát. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 149 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 79 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában