Barátnak jó, ellenségnek kevésbé a csantavéri mészáros

Már 13 éves korában bűnöző lett Dér Csaba, a csantavéri mészáros, akinek több ember élete szárad a lelkén. A férfiről most jelent meg egy könyv, amiben Hatvany István a szerb alvilág egyik legkeményebb bűnözőjének első 24 évét dolgozza fel.

Suki Zoltán

Dér Csaba tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

Fotó: Dombóvári Tamás

Dér Csaba 1980-ban született a szerbiai Csantavéren. Mivel alkoholista apja rettegésben tartotta a családot, a hatéves fiút előbb nevelőszülőknél helyezték el, később különböző nevelőintézetekben szocializálódott. Mindig mindent megtett, hogy az intézetekből szabaduljon, számtalan szökést tervezett és hajtott is végre. 13 éves korától csempészetből élt, és már tizennégy évesen a fiatalkorúak börtönébe került. 23 éves korában szabadult először hosszabb időre a rácsok mögül, ám egy évvel később gyilkosság miatt 14 év fegyházra ítélték. A csantavéri gyilkost végül 2019 márciusában, nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el Prágában, ahol egy szállodában bujkált magyar barátnőjével, aki ekkor már gyermekét hordta a szíve alatt. Állítása szerint terhes barátnőjére tekintettel nem szökött meg a rendőrök elől, és ez volt az oka annak is, hogy magára vállalta egy magyar férfi megölését. Azt szerette volna ugyanis, hogy Magyarországnak adják ki, és itt folytassák le a nyomozást ellene. Jelenleg Szegeden, a Szegedi Fegyház és Börtönben, a „Csillagban” tölti büntetését.

Fotó: hatvanyistvan.hu

Róla írt most könyvet Hatvany István. A bűnügyi újságíró lapunknak elmondta, tulajdonképpen egy szerencsés véletlen vezette Dér Csabához, és ennek köszönhető, hogy megszületett az Így lettem bérgyilkos című könyv is.

 Dér Csabát a Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Alosztálya fogta el, akik akkoriban nem nagyon nyilatkozgattak senkinek, nekem viszont sikerült szóra bírni őket. Vajda Péter beszélt nekem először Dérről, és az alosztály munkájáról is. Innentől kapcsolódtam bele a történetbe, és a lényegesebb eseményekről rendszeresen beszámoltam a Riasztás című bűnügyi magazinban 

– mondta Hatvany István.

Az újságírónak a Büntetés Végrehajtás sem gördített akadályt a munkája elé, és összehoztak két interjút is Dér Csabával. De ez még nem volt elég, Hatvany Istvánt végül Dér ügyvédje, Gulyás Krisztián kérte fel a könyv megírására.

 A könyv egyébként exkluzív dokumentumokat is tartalmaz, hiszen az egyik alapja Dér Csaba naplója volt. Ráadásul próbálok benne rávilágítani a 80-as, 90-es évek szerbiai viszonyaira is, ahol akkoriban minden a maffiózókról, a bűnbandákról szólt, Dér Csaba pedig ebben szocializálódott. Azt szerettem volna bemutatni, hogyan lehet az, hogy egy 13 éves kisgyerek 24 éves korára veszélyes bűnözővé válik 

– tette hozzá az újságíró.

Hatvany István azt is elmondta, hogy Dér Csaba gyűlöli az erőszakot, ami csupán egy eszköz volt a kezében. Szerinte Dér Csaba barátjának jó lenni, de aki veszélyt jelent rá, azzal szemben olyan lesz, mint egy sarokba szorított patkány, és támad. Dér életének első 24 évéről szól tehát a könyv, aminek már készül a folytatása, amelyben a bérgyilkos magyarországi, hollandiai és szerbiai akcióit eleveníti fel a szerző.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában