Csongrád-Csanád vármegye

2023.09.28. 15:15

Három embercsempészt kaptak el

Három Csongrád-Csanádi településen fogtak el három embercsempészt a rendőrök szerdán. Mindannyian több illegális migránst próbáltak Nyugat-Európába juttatni.

Suki Zoltán

Illusztráció: police.hu

Összesen 649 határsértőt tartóztattak fel szerdán a rendőrök az országban – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság. Közülük Csongrád-Csanád vármegyében, 16 csoportban, 547 határsértőt találtak Ásotthalmon, Bordányban, Domaszéken, Mórahalmon, Öttömösön és Röszkén. A szomszédos Bács-Kiskun vármegyében ezúttal 13 illegális bevándorlót találtak Balotaszálláson. De bukkantak migránsokra Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Pest vármegyében is.

És ismét lebukott több embercsempész is. A rendőrök először Mórahalmon ellenőriztek egy német férfit, aki egy német rendszámú tehergépkocsival közlekedett. A jármű rakterében 45 illegális migráns tartózkodott. Utána Bordányban állítottak meg egy magyar rendszámú kocsit, és annak vezetőjét, egy ukrán férfit. A járműben 7 külföldit találtak.

Nem sokkal ezután már Domaszéken kellett akcióba lépniük a rendőröknek, ahol egy georgiai férfit kaptak el, aki egy magyar rendszámú autóval próbált meg 8 külföldivel Nyugat-Európába jutni. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor indiai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. Papírok egyikőjüknél sem voltak, így nem lehetett megállapítani, hogy igazat mondanak-e. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Az embercsempészek ellen pedig eljárás indítottak. Őket több évre is börtönbe csukhatják, ha bűnösnek találja őket a bíróság. Az embercsempészés alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában