Helyi kék hírek

2023.10.13. 14:40

Négyszáz liter vért adtak a tűzoltók

Az ország összesen negyven pontján várták a héten azokat a katasztrófavédelmi kötődésű véradókat, akik úgy gondolták, hogy véradásukat a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára időzítik. Sokan segítettek Csongrád-Csanád vármegyében is.

Suki Zoltán

Szegeden csaknem húsz tűzoltó és katasztrófavédelmi dolgozó adta a vérét. Illusztráció: Török János

Október 9-e és 11-e között a katasztrófavédelmi igazgatóságokon, kirendeltségeken, tűzoltóságokon, kórházakban, véradóállomásokon adhattak vért a katasztrófavédelemnél dolgozók. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy a Magyar Vöröskereszt, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével szervezett véradáson 1075 ember jelent meg, közülük az előzetes egészségügyi szűrés után 1010-en adhattak vért. Ez azt jelenti, hogy összesen több mint négyszáz liternyi, különböző csoportú vér gyűlt össze az akció ideje alatt.

Mukics Dániel hozzátette, hogy az ország összesen negyven pontján várták azokat a katasztrófavédelmi kötődésű véradókat, akik úgy gondolták, hogy véradásukat a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára időzítik.

Azt pedig már a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője árulta el, hogy Szegeden csaknem húsz tűzoltó, és katasztrófavédelmi dolgozó adta a vérét. Molnár Krisztina azt is elárulta, hogy a véradás a Napos úti tűzoltólaktanyában volt, és azok a tűzoltók adtak vért, akik éppen letették a szolgálatot.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja 1989 óta létezik, kezdetben a hónap második szerdáját jelölte ki az Egyesült Nemzetek Szervezete, később konkrét napot, október 13-át nevezték ki. Célja, hogy az emberek és a közösségek szerte a világon csökkentsék a katasztrófák okozta veszteségeket, és felhívják a figyelmet a rájuk váró kockázatok mérséklésének fontosságára.

2023-ban a világnap a katasztrófák és az egyenlőtlenség egymásra gyakorolt hatásával foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában