Helyi kék hírek

2024.01.02. 18:23

Egy migránst találtak

Suki Zoltán

Csak egy szír próbálkozott a határon. Illusztráció: Havran Zoltán

Hétfőn összesen egy határsértőt tartóztattak fel az országban a rendőrök, ezt az egy embert is Csongrád-Csanád vármegyében – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság. A férfit Röszkén találták, és szír állampolgárnak vallotta magát, azonban ezt semmivel sem tudta igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A vajdasági Magyar Szó pedig arról számolt be, hogy 2023-ban rengeteg migránscsempész csoport volt Szerbiában, akik a fegyveres leszámolástól sem riadtak vissza az ország északi területein. Becslésük szerint csak tavaly 85 ezer migráns lépett be Szerbia területére és a legtöbben az Európai Unió irányában folytatták útjukat.

A lap szerint a szerb szigorítás miatt a bevándorlók Bulgária felől lépnek be az országba, illetve Görögországból érkeznek Észak-Macedónián keresztül. Az ő visszaküldésük még mindig elmarad, ugyanis Szerbia ilyen téren nem működik együtt a szomszédos országokkal. A helyzetet pedig csak tovább bonyolítja, hogy csupán 6 ezer ember elszállásolására van kapacitás a déli szomszédunknál. Szerbiában jelentős gondot jelent a migránsok befogadása, hosszú távú elszállásolása, vagy ott tartása.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában