Három baleset történt a vasúti átjárókban

Csongrád-Csanád vármegyében tavaly három baleset történt vasúti-közúti átjáróban. Ezekben szerencsére senki sem sérült meg. Idén eddig nem történt hasonló baleset vármegyénkben, az országos helyzet viszont ennél sokkal rosszabb.

Suki Zoltán

Tavaly év elején egy személyautó ütközött vonattal Szentesen, a Hajnal utcai vasúti átjáróban. Fotó: Donka Ferenc

A MÁV hálózatán januárban eddig kétszer annyi baleset történt vasúti átjárókban, mint a tavalyi év hasonló időszakában – közölte a napokban a vasúttársaság. Az év első hónapjában eddig történt hét baleset könnyű sérülésekkel járt, az ok pedig jellemzően újra a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése volt.

Pedig tavaly lényegesen kevesebb baleset volt a vasúti átjárókban mint 2022-ben. 2023-ban a KRESZ megszegése vagy a közlekedők figyelmetlensége miatt 61 baleset történt, ami a megelőző év adataival összehasonlítva egyharmadával kevesebb. A balesetek közül nyolc volt halálos, kilenc áldozattal, és hat baleset végződött súlyos sérüléssel, 17 sérülttel. Tizenkét balesetben 13-an sérültek meg könnyebben, és 35 baleset végződött anyagi kárral. Bár egyetlen baleset is sok, az esetek és a balesetek során elhunytak száma is jelentősen csökkent a tavalyi évben, amely a MÁV 2022 áprilisában elindított vasútbiztonsági kampányának sikerét igazolja.

Csongrád-Csanád vármegye viszont jól áll. Megkeresésünkre a MÁV hétfőn azt válaszolta, hogy Csongrád-Csanádban tavaly 3 baleset történt vasúti-közúti átjáróban. Ezekben szerencsére senki sem sérült meg. Idén eddig nem történt baleset a vármegyei átjárókban.

Az elmúlt 15 évben vasúti átjáróban nem történt a vasút hibájából halálos baleset, azokat minden esetben a közúton közlekedő figyelmetlensége vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta. A MÁV hálózatán a vasúti átjárók védelme, azok biztosítási módja kivétel nélkül minden esetben megfelel a hatóságilag előírt biztonsági szintnek.

A mostani sok baleset miatt is arra kéri a MÁV a közlekedőket, hogy minden körülmények között tartsák be a szabályokat, és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában