Alig bűnöznek Csongrád-Csanádban

Az utolsó helyen szerepel Csongrád-Csanád vármegye az Országos Rendőr-főkapitányság fertőzöttségi térképén a vármegyék között. Ezen az utolsó hely a legjobb, mert az azt jelenti, hogy itt történt a legkevesebb bűncselekmény, legalábbis a vizsgált időszakban. Persze a vármegyei főkapitány statisztikájából azért több minden kiderült.

Suki Zoltán

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Lopni ugyan loptak kocsikat, de feltörni egyet sem törtek fel Csongrád-Csanád vármegyében, tavaly december 26-a és idén február 24-e között, és amúgy is jól áll bűnözési szempontból Csongrád-Csanád. Legalábbis ez derül ki az Index cikkéből, amelyben azt szedték össze, hogy az említett időszakban mennyi bűncselekmény történt a vármegyékben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság fertőzöttségi térképén, 30 napos csúszással ugyan, de vármegyénként is meg lehet nézni, hogy mennyi bűncselekmény történt az adott területen. A vizsgált időszakban százezer lakosra lebontva a legtöbb bűncselekmény, összesen 352 Heves vármegyében történt, a legkevesebb, 129 pedig Csongrád-Csanádban. Érdekesség, hogy tavaly még a szomszédos Békés szerepelt a legjobban, velük cseréltünk most helyet a listán.

Szerencsére – legalábbis az Index gyűjtése szerint – lopásból is nálunk volt a legkevesebb, összesen 17-et regisztráltak a rendőrök. Ahogy egyébként a személy elleni erőszakból is. Ebből 15 történt Csongrád-Csanádban. Ide tartoznak az emberölések, az emberrablások, a bántalmazás, vagy a szexuális kényszerítés is.

Tehát összességében a rendőrségi statisztikák alapján elmondható, hogy Csongrád-Csanád vármegye a legbiztonságosabb terület az országban. Ezzel szemben nagyon úgy tűnik, hogy Heves továbbra is toronymagasan áll a dobogó csúcsán, míg Budapest és Nógrád vármegye fej-fej mellett haladva igyekszik átvenni a vezetést.

De akkor tekintsünk vissza, és nézzük meg, mi derül ki a vármegyei rendőrfőkapitány tavalyi évről szóló jelentéséről, amelyet Polyák Zsolt a legutóbbi vármegyei közgyűlésen ismertetett. A tábornok elmondta, hogy Csongrád-Csanádban 2023-ban 5382 bűncselekményt regisztráltak, ami 5,5 százalékkal több az egy évvel korábbi 5100-nál. A bűncselekmények nagyobb részét egyébként értelemszerűen a nagyobb településeken követték el. Az összes 41 százaléka Szegeden, 36 pedig a többi nagyobb településen történt, azokon, ahol vannak rendőrkapitányságok. Ezek Csongrád, Hódmezővásárhely, Kistelek, Makó és Szentes.

Ha a rendőrkapitányságokat vizsgáljuk, akkor látszik, hogy a szegedi területén 3243-ról 3417-re, a csongrádin 202-ről 216-ra, a makóin 478-ról 527-re, a hódmezővásárhelyien pedig 609-ről 685-re emelkedett a bűncselekmények száma. Szentesen és Kisteleken viszont kevesebben adták a fejüket bűnözésre. Az utóbbi területén a tavalyelőtti 193 után tavaly csak 174, a szentesi kapitányság területén pedig 375 helyett 363-szor szegték meg a törvényt valamilyen bűncselekménnyel. Csongrád-Csanád vármegye bűnügyi helyzete állandónak mondható, minden évben nagyjából ugyanazokat a számokat hozza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában