Szegedi hírek

2024.03.18. 12:20

Nyolc gyilkosság történt Csongrád-Csanádban tavaly – Galéria

Különösebben nem változott Csongrád-Csanád vármegye bűnügyi helyzete tavaly az előző évihez képest. Valamivel több bűncselekmény történt ugyan, de volt majdnem húsz olyan település is, ahol tíz bűncselekménnyel kevesebbet regisztráltak. Ez Polyák Zsolt beszámolójából derül ki, amelyet hétfőn a vármegyei közgyűlés előtt ismertetett.

Suki Zoltán

A vármegye közbiztonsági helyzete kiegyensúlyozott maradt.

Fotó: Karnok Csaba

Ismét elkészítette a tavalyi évről szóló beszámolóját Csongrád-Csanád vármegye rendőr-főkapitánya, amelyet a vármegyei közgyűlés hétfői ülésén ismertetett a képviselőkkel Szegeden. Polyák Zsolt beszámolójából kiderült, hogy a vármegye közbiztonsági helyzete továbbra is "szélsőségektől mentes", kiegyensúlyozott maradt. A számok pedig azt mutatják, hogy bizonyos bűncselekményekből valamivel több történt tavaly mint egy évvel korábban, de természetesen vannak olyanok is, amelyekből kevesebb.

Csongrád-Csanád vármegyében 2023-ban 5382 bűncselekményt regisztráltak, amely 5,5 százalékkal több az egy évvel korábbi 5100-nál. A bűncselekményen nagyobb részét egyébként értelemszerűen a nagyobb településeken követték el. Az összes 41 százaléka Szegeden, 36 pedig a többi nagyobb településen történt, azokon ahol vannak rendőrkapitányságok. Ezek Csongrád, Hódmezővásárhely, Kistelek, Makó és Szentes.

Érdekes adat, hogy a vármegye településeinek 60 százalékban, vagyis összesen 18 helységben tíznél kevesebben bűnöztek.

Ha a rendőrkapitányságokat vizsgáljuk, akkor látszik, hogy a szegedi területén 3243-ról 3417-re, a csongrádin 202-ről 216-ra, a makóin 478-ról 527-re, a hódmezővásárhelyien pedig 609-ről 685-re emelkedett a bűncselekmények száma. Szentesen és Kisteleken viszont kevesebben adták a fejüket bűnözésre. Az utóbbi területén a tavaly előtti 193 után tavaly csak 174, a szentesi kapitányság területén pedig 375 helyett 363 szegték meg a törvényt valamilyen bűncselekménnyel.

Az sem meglepő, hogy a jogsértések csaknem 30 százalékát közterületen követék el. Ilyen esetből egyébként több mint 5 százalékkal kevesebb volt tavaly, mint 2022-ben. Sajnos több közúti baleset történt viszont csaknem 30-cal, és viszont kevesebben loptak, rongáltak, és garázdálkodtak.

Nem jó hír, hogy emberölésből mindkét évben ugyanannyi volt, 8 történt 2022-ben és tavaly is. Biztatóbb azonban az, hogy míg tavaly előtt 222 testi sértés történt a vármegyében, addig tavaly csak 157, és súlyos testi sértésből is kevesebb volt. 109 helyett 84 ilyen esetet regisztráltak.

Ugyancsak rossz hír, hogy tízzel több lakásbetörés történt tavaly mint előtte, és a csalások is jelentősen megugrottak. Azokból 2022-ben 589, 3023-ban viszont már 785-öt jutott el a rendőrségig. És a végére egy jó hírt hagytunk: kifosztásból is kevesebb volt tavaly, 15 helyett 11 történt.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában