Sokkoló számok: rengeteg lakástűz volt vármegyénkben

Idén az első negyedévében összesen hetvenszer riasztották lakástűzhöz a Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltókat. Ezekben két ember vesztette az életét, tízen pedig megsérültek. 2024-ben eddig a lakástüzek eloltásához összesen 124 tűzoltójárműre volt szüksége a vármegyei tűzoltóegységeknek. Összesen 672 négyzetméternyi épített terület égett le.

Suki Zoltán

Idén az első negyedévében összesen hetvenszer riasztották lakástűzhöz a Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltókat. Archív fotó: Tóth Imre/MW

2024 első negyedévében az országban összesen 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 31 ember vesztette az életét, 145-en pedig megsérültek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 1414 órára és 3672 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 20 ezer 844 négyzetméternyi épített terület égett le, 214 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt 641 embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

Azt pedig már a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője mondta lapunknak, hogy a vármegyében idén az első negyedévében összesen hetvenszer riasztották lakástűzhöz a tűzoltókat. Ezekben két ember vesztette az életét, tízen pedig megsérültek. 2024-ben eddig a lakástüzek eloltásához összesen 124 tűzoltójárműre volt szüksége a vármegyei tűzoltóegységeknek. Összesen 672 négyzetméternyi épített terület égett le.

Molnár Krisztina hozzátette, hogy a vármegye településein összesen nyolc olyan eset volt, ahol a tűz a kéményből indult. A tüzesetek tizenhat százalékában a konyhában, tizenegy százalékában a hálószobában, hat százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. Az első negyedév lakástüzeinek tíz százalékában felhalmozott lomok égtek, vagy a kertben égetett szemétről terjedtek át a lángok az épületre.

A vármegyei katasztrófavédelem idén eddig öt esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, két helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, két épületnél pedig a felmelegedett gázpalackok is nehezítették az oltást.

A szóvivő szerint a lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére.

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 32 alkalommal riasztották vármegyénk tűzoltóit. Ezekben szerencsére senki sem sérült meg, a lakásokban működő szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában