Rászorulók kapják meg a kompozíció alapanyagait

2019.09.14. 22:04

Jubilált a balástyai zöldség-és virágfesztivál

Mintegy 90 családi gazdálkodás adta össze az idei balástyai Zöldség-és Virágfesztivál alapanyagait. Karalábétól a paprikáig gyakorlatilag minden idényzöldség megtalálható volt a kompozícióban, melyet a Rendezvényházban állítottak össze. Az ehető alapanyagokat a hétfői bontás után rászorulók kapják meg.

T. K.

Balástya, 20190914. Falunap, Zöldség-és virágfesztivál. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Huszadik alkalommal rendezték meg a hétvégén a Balástyai Zöldség-és virágfesztivált, melyet a hagyományoknak megfelelően a falunapokkal kötöttek össze. Idén is több mázsányi növényt használtak fel a kiállításhoz, melynek a rendezvényház és az előtte lévő tér adott otthont. A településen évről évre bebizonyítják, hogy olyan alapanyagokból is lehet látványos kompozíciókat összeállítani, mint például a paprika, a zöldbab vagy a karalábé. A hatalmas csarnokban jól megfértek a zöldségek és a virágok egymás mellett, kiegészítésként pedig a vadásztársaság trófeái, kedves manók és gyerekek alkotásai is színesítették az összképet.

-Mintegy kilencven családi gazdálkodás adta össze a kiállítás növényeit, a balástyaiakon kívül néhány környékbeli is besegített – mondta el Ujvári László polgármester. – A hét eleje óta építették a tárlatot, nagyjából 200 ember keze munkáját dicséri.

 

 

Mivel jubileumi évről van szó, a szervezők készítettek néhány tablót az elmúlt évek kiállításairól is, így bárki megnézhette, milyen kompozíciókkal készültek a balástyaiak 10, vagy akár 20 évvel ezelőtt erre az alkalomra. A kiállítás előterében pedig egy másik múltidéző összeállítás is helyet kapott, melyen a faluban történt fejlesztéseket szedték össze. Ezek összértéke 5,3 milliárd forint.

A kiállítás mellett számtalan programmal is várták a hétvégén a helyieket és a faluba látogatókat. A szombati nap kiemelt programja a főzőverseny volt – barátok és kollégák sütöttek-főztek együtt a Rendezvénytéren. Az egyik legeredményesebb társaság Macsek Richárdéké volt: öt ételük és hat pálinkájuk kapott díjat a rendezvényen. – Készítettünk gombás csülökpörköltet, birkapörköltet, sült halat, töltött zöldségeket, illetve barbecue húst, amit a legjobb ételnek választottak – mesélte a férfi, aki hajnal 6-kor tette be a smokerbe a húsokat, hogy azok ebédre készen legyenek. A negyven fős csapat kemény magja még este 8-kor is a rendezvénytéren beszélgetett, ahol ekkorra már megtelt a színpad előtti rész. A program sztárvendége Lagzi Lajcsi volt, koncertje után szüreti mulatsággal zárult a programsorozat. A kiállítás vasárnap még látogatható volt, annak ehető elemeit hétfőn rászorulók és idősek között osztották szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában