Ajánló

2019.09.16. 20:40

Számos tényező növeli az emlőrákra való hajlamot, de a nők kevesebb, mint fele jár csak szűrésre

Évente kétezer nő halálát okozza az emlőrák, azonban az elkeserítő adatok ellenére is sokan nem veszik komolyan a szűrővizsgálatok jelentőségét. Az életmód is nagyban befolyásolja az emlőrák kialakulását. Szakembert kérdeztünk a megelőzésről.

Kiss Anna

Rengeteg tennivalónk van annak érdekében, hogy csökkenjen az emlőrák előfordulása, hiszen más országokkal összevetve nem állunk jó helyen, évente nyolcezer daganatot diagnosztizálnak a nőknél, kétezren pedig életüket vesztik miatta – avat be a legfőbb részletekbe az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikájának egyetemi tanára. Kahán Zsuzsanna elmondása szerint nem elégséges a mammográfia iránti érdeklődés a nők körében, csupán negyven százalékos a részvételi arány, ami abból is ered, hogy a népesség nincs informálva a pozitív eredményekről.

A szűrés minőségi feltételei, a felkészültség és az infrastruktúra sokkal jobb, mint amennyit az emberek tudnak róla. Az emlőszűrés fontos, hiszen felére csökkenti a rák kialakulását, illetve a gyógyulást is meggyorsíthatja, ha időben felismerjük a problémát

– hangsúlyozta.

Azt mondja, élethosszig javasolt a szűrés, amit már 40 éves kortól érdemes elkezdeni, függetlenül attól, hogy 45 éves koruktól kapnak behívólevelet a nők.

Rengeteg dolog befolyásolja a betegség kialakulását. Cikkünkből ezt is megtudja. Keresse a keddi Délmagyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában