A praxisközösség szűrésekkel nyújtott védőhálót

2019.10.04. 18:56

A praxisközösség szűrésekkel nyújtott védőhálót

Sportnapot és szűrést szervezett a Hódmezővásárhelyi Védőháló Praxisközösség és az EVP Egészségfejlesztési Iroda. Többszázan vettek részt a vásárhelyi és mártélyi programokon.

Kovács Erika

– Az egészségnapi program délelőtt a kórházban kezdődött. A praxisközösségben szereplő háziorvosok delegáltak pácienseket a komplex egészségfelmérésre. Többek között szív-, érrendszeri-, daganatos betegségekre, mentális állapotra végeztek szűréseket – mondta a sajtótájékoztatón Cs. Tóth Zsuzsanna hódmezővásárhelyi háziorvos, sportorvos, praxisközösségi menedzser.

Délután mintegy 200, főleg vízi sportokat űző fiatal, és szüleik vettek részt a sportprogramon. Nyugalmi testadatok, majd terhelés után szív és érrendszeri rizikófelmérésen vehettek részt, amiről utólag egyéni értékelést kapnak. Az InBody Testösszetétel elemzésen speciális eszköz segítségével határozták meg az izom-testzsír arányokat és a célsúlyt. A Te vagy a hős program jóvoltából pedig az újraélesztést gyakorolták a diákok labdán, amit ajándékként meg is kaptak. A szülőket vérnyomás- vércukor-szint- koleszterin-, érszűkületi rizikómeghatározásra várták és a boldogságszintjüket is megnézték.

A többségében úszó, vízilabdázó diákok vérnyomását is megmérték a programon. Fotó: Kovács Erika

Bálint Ágnes népegészségügyi koordinátor a mártélyi szűrésekről számolt be, amin 65-en vettek részt. Gyógytornán, dietetikus előadásán is részt vehettek az érdeklődők. Délután pedig emlőszűrést szerveztek.

Papp Ferenc, a vásárhelyi kórház gyermekosztályának vezető főorvosa arról beszélt, hogy a statisztikai adatok szerint még a sportoló fiatalok között is viszonylag magas a túlsúly, illetve az elhízás, ami számos betegség forrása lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában