Fontos, hogy megőrizzük az emlékezet helyeit

2019.10.29. 18:20

Egykori ellenségek nyugszanak most egymás mellett

Ünnepélyesen átadták az Ortodox temetőben a felújított első világháborús hadisírokat. A méltó állapotba került sírokban nem csak magyar honvédek nyugszanak, mellettük fekszenek az itt elesett külföldi hadifoglyok is.

Majzik Attila

Az elesett katonák végső nyughelyének felújítását egy pályázat segítette, amit a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum írt ki az I. Világháború centenáriumához kapcsolódóan. Korábban már a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásával újították fel a római katolikus temető hadisírjait és emlékművét, most pedig a város hat temetőjében kerülhetett sor további felújításokra.

Összesen csaknem százötven sírt hoztak méltó állapotba, ezek közül a legtöbb, száznégy az ortodox temetőben fekszik. Mészáros Júlia családját is érintette az első világháború, az idős hölgy lapunknak elmondta, egyik nagyapja megjárta az olasz hadifogságot, másik nagyapja viszont nem tért haza a Nagy Háborúból, három árvát és egy özvegyet hagyott hátra. – Nagyapám, Kiss Ferenc Olaszországban esett fogságba, sokat mesélt róla. Egy szőlősgazdánál dolgozott, emberül bántak vele. Ugyanakkor kelt, ugyanazt ette, ugyanannyit dolgozott, mint a család, akinél volt. A másik nagyapám, Mészáros István neve fent van az emlékművön, vele nem tudjuk, mi történt, sosem tért haza – mesélte el Mészáros Júlia.

A hadisírok felavatásán Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere beszédében kiemelte, azokra emlékezünk, akik hátrahagytak édesanyát, feleséget, gyermekeket, akik szülőföldjüktől távol, de szülőföldjükért áldozták fel az életüket.

A temető különlegessége, hogy nem csak a magyar hősi halottak nyugszanak itt, de a Szentes környékén elesett orosz, román szerb hadifoglyok is.
Fotó: Majzik Attila

Dr. Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, büszke lehet Szentes arra, hogy száz évvel a Nagy Háború után sem feledkezik meg a város hőseiről. Csongrád megyében mintegy tizenkétezer férfi esett áldozatul életüket vesztve, megnyomorodva vagy fogságba esve. A 101-es gyalogezredből hatezren haltak meg, köztük négyszáz szentesi.

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy az emlékezet helyeit megőrizzük, kellő figyelmet szenteljünk a hősök neveit őrző síroknak, emlékműveknek. – Szentes nem felejti hőseit, példázza ezt az I. Világháborús Emlékmű felállítása és a Hősök Erdejének kialakítása. Ezért is jelentős, hogy most a majdnem feledés homályába vesző első világháborús hadisírokat felújították – mondta el az államtitkár, akik megemlékezett több szentesi hősi halált halt katonáról is, sorolva hőstetteiket.

Ezt követően Mészáros László alezredes, a MH Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns lelkésze, és Horváth Kornél főhadnagy, a MH Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus lelkésze megemlékező imái után Borisz atya, a Kecskeméti Ortodox Egyházközség parókusa áldotta meg a sírokat.

Címkék#Szentes