A barista megszerette a kávét

2019.10.09. 12:24

Legszívesebben szülővárosában, Vásárhelyen nyitna kávézót Molnár Bence

A vásárhelyi Molnár Bence három éve kezdett komolyabban foglalkozni a kávékészítéssel, vált baristává. Nagy álma, hogy szülővárosában, Hódmezővásárhelyen nyithasson minőségi kávézót, de erre jelenleg Szegeden nagyobb az esély.

Imre Péter

– Soha nem szerettem az éttermi kávét, keserű volt és erős, puszta koffeinbevitelnek tűnt a fogyasztása. Viszont 3 évvel ez­­előtt az akkori páromnak kedveskedve szerettem volna finom kávét főzni. Elkezdtem utánaolvasni a fekete készítésének, és az újhullámos, a specialty verziónál állapodtam meg – mondta Molnár Bence vásárhelyi barista.

Elárulhatjuk, a meglepetés sikerült, és azóta Bence is megszerette és fogyasztja a víz után a legnépszerűbb italt, a „patkánymérget” továbbra is kerüli.

– Nem a koffein miatt iszok kávét, az számomra szertartás és közösségi program – jelentette ki Bence, aki korábban szegedi kávézóban dolgozott, most egy étteremben. A specialty irányzatnál arra törekednek, hogy megmutassák a kávétermés igazi ízét, ami nem keserű, mint a kommersz változatban. A titok, hogy már a termőhelyeken odafigyelnek a növényre, arra, miként termesztik, dolgozzák fel, raktározzák és pörkölik. Ez is része annak, hogy „visszafejtsék” az igazi ízt.

Fotó: Imre Péter

– Azért dolgozom most étteremben, hogy rálássak a vendéglátás szélesebb spektrumára, abban is tapasztalatot szerezzek. Szeretnék ugyanis újhullámos kávézót nyitni, és a legszívesebben azt szülővárosomban, Vásárhelyen tenném. Ez még soká lesz, de addig kipróbálom magam Szegeden – avatott a részletekbe a vásárhelyi barista.

A specialty stílusnál állandóan keresik az új megoldásokat, recepteket. Figyelni kell ar­­ra, milyen hőmérsékleten, mennyi kávét, milyen finomsá­gúra őrölve és mennyi idő alatt főznek le. A filteres kávéhoz általában desztillált vizet használnak, amelyből 10 literhez 0,3 gramm nátriumhidrogén-kloridot és 3 gramm magnézium-karbonátot adva csinálnak ol­­datot, majd azt felmelegítve leforrázzák a kávét, és 10 percig állni hagyják. A tisztított vízben jobban, hatékonyabban oldódik a kávé. Így 60 grammból 1 liter ital készíthető.

– Géza barátom soha nem ivott feketét. Bejárt hozzám a ká­­vézóba, megkóstolt különböző fajtákat, először a sok te­­jet tartalmazókat. Egyre jobban belemerült, élvezte az ízeket, és legutóbb már megtudta különböztetni a szűrt és a sima csapvízzel készítettet. Ez nekem is siker. Mert az a cél, hogy megismertessük az emberekkel az igazi kávét – mondta el lapunknak Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában