Az Ecserin került elő

2019.10.11. 13:04

Piacon talált rá a bedős tablóra az igazgató

Kalandos a története az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium legrégebbi, 1939-es tablójának, amit az Ecseri úti piacról vásárolt vissza az igazgató.

Arany T. János

Ásotthalom 2019.10.10. Budapestrõl került elõ a legrégebbi tabló a Bedõ Albert Erdészeti Szakközép Iskolában fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

– A háború előtti tablók eltűntek a történelem vad viharai­ban – fogalmazott Andrési Pál, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium tanára. Felesége, Andrésiné Ambrus Ildikó, az intézmény igazgatója hozzátette, férjével iskolatörténettel is foglalkoznak, gyűjtik a számukra kincseket jelentő tárgyakat.

– Van múzeumunk is, ahol iskola- és szakmatörténeti kiállítások láthatók, számosan megfordulnak ott. Sokan tudják, mi minden iránt érdeklődünk. Úgy került ide ez a tabló, hogy egy kedves ismerős, aki tudta, hogy mi gyűjtjük ezeket a relikviákat, három évvel ezelőtt szólt, hogy találtak a fővárosi Ecseri piacon egy szakiskoláról készült tablót 1939-ből, és 50 ezer forintért eladó – mutatta az igazgatói iroda ajtaja felett lógó, régimódi, patinás tablót az igazgatónő, akinek egy hete volt eldönteni, megveszik-e a korabeli osztályképet.

Az Ecseri piacról vásárolta vissza az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója és férje az intézmény legrégebbi, 1939-es tablóját. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Aki megtalálta, annak ez nem képviselt értéket, nekünk viszont igen, hiszen ez az iskola legrégebbi klasszikus tablója, amit így ki lehet állítani. A férjemmel elszaladtunk és megvettük – mesélte az igazgatónő.

Andrésiné hozzátette, külön érdekesség, hogy a tabló ’39-es, azaz 80 éves, a személyes kötődése hozzá pedig az, hogy édesanyja 1939-es születésű. Azt nem tudták megmondani a pedagógusok, hogyan kerülhetett a tabló Ásotthalomról egy fővárosi piacra.

Éppen tegnap jubiláltak, hiszen 1883. október 10-én nyitotta meg Bedő Albert országos főerdőmester a történelmi Magyarország első erdőőri szakiskoláját. Akkor két tanárral és tizenegy diákkal indult el az oktatás. A kezdeti évtizedekben fontos szerepet játszott a fátlan Alföld, ezen belül a térség erdőtelepítéseiben. Az átadás utáni első legnagyobb esemény Ferenc József uralkodó látogatása volt a megnyitást követő hatodik napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában