Felújították a makói Ford-falat

2019.11.10. 14:12

A teljes homlokzatot, valamint a reklámfeliratokat és az ábrákat is újraalkották

Hetek óta nem dolgoznak a Vásárhelyi utcai Ford-falnál, az újrafestett reklámmintákat azonban nem láthatja senki, mert az állványzatot nem bontották el. Ha ez egyszer megtörténik, Makó egyik turistacsalogató látványossága lehet az egykori Ford-márkakereskedés fala.

Szabó Imre

Makóról a legtöbb autórajongónak azonnal beugrik Galamb József neve.

Működött itt Ford-lerakat is

A város szülötte volt az évszázad autójává választott Ford T-modell főkonstruktőre – azt viszont már kevesebben tudják, hogy a Maros-parti városban nemcsak iskola viseli a nevét, szobra és emléktáblái vannak, de rokonai jóvoltából működött itt Ford-lerakat is, s ennek épülete még mindig áll. A sarki ház Deák Ferenc utcai falán van az egyik emléktábla, amit idén, a Galamb-évforduló alkalmával is megkoszorúztak, a Vásárhelyi utcára néző falon pedig az egykori kereskedés reklámmintái.

Egyre rosszabb állapotban

Ez utóbbiak – mint az elmúlt években rendre beszámoltunk róla – egyre rosszabb állapotba kerültek. Tavaly már alig volt kivehető a Ford–Lincoln–Ford­son felirat és a négy, autókat ábrázoló kép annak ellenére, hogy a tulajdonos Népi Iparművészeti Kft. a fal szigetelését évekkel ezelőtt, saját erőből megoldotta. Az épületben 1922 és 1944 között működött a dél-magyarországi Ford-lerakat – jelenleg egyébként autóalkatrész-kereskedés működik benne. Mostanra viszont szerencsére elmúlt a falat fenyegető veszély: miután az önkormányzat pénzt szerzett a felújításra, majd még tavasszal a régi falat ábrázoló korabeli képeket is sikerült találni, végre a teljes homlokzatot, illetve a reklámfeliratokat és az ábrákat is újraalkották.

Ipari műemlékké lehet nyilvánítani

Az ügyben érintettek most már a következő lépéseken gondolkoznak. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató például azt mondta érdeklődésünkre, érdemes lenne el­in­dítani azt a hivatalos el­járást, aminek eredményeként ipari műemlékké lehet nyilvánítani a falat. Szilágyi László, a Maros-parti Veterán Autós-Motoros Közhasznú Sportegyesülettől pedig azt közölte, hogy a falat megemlékezéseik, rendezvényeik alkalmával be fogják iktatni az autós túrák útvonalába – ahogyan a Galamb-család mostanra ugyancsak szépen felújított nyughelyeit.

Még egy emléktábla

Azt még a február eleji testületi ülésen mondta el Farkas Éva Erzsébet polgármester, hogy a kivitelezésre az Amandinus Kft. kapott megbízást, a felújítás pedig összesen 12,5 millióba kerül. A pénzből 7 milliót a város állt, a többit a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelmi előirányzatából kapta meg, de adott félmilliót a Galamb család és 450 ezret az épület tulajdonosa, a Népi Iparművészeti Kft. is. Úgy tudjuk, az állványzatot egyelőre azért nem bontották el, mert a munkát az önkormányzat hivatalosan még nem vette át, kisebb hibák javítását várja még. A falra egyébként emléktábla is került, megörökítve a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában