Kártevő is pusztította az idei termést

2019.11.06. 09:55

Drágább a dióbél, mint tavaly ilyenkor

Négyezer forintnál drágább dióbelet nem találtunk a szegedi piacon, a legolcsóbb 3000 volt kilónként. A kínálat nagy, az árak mégis érezhetően magasabbak a tavalyinál, amikor beragadt a korábbi termés.

Kovács András

Jó évjáratban 10 ezer tonna is teremhet. Fotó: Török János Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

– Máshol drágább, három és fél ezer forint, vagy még több is kilója – ajánlja saját dióját egy zsombói asszony a Mars té­­ri piac nagycsarnokában. Félkilós zacskókban 1500 forintért méri, mandulát is kínál, ennek kilója 4400 forint. Máshol ezt 4800-ért láttuk, a mogyoróból 3800-ért már egészen szépet kapni.

Nem haladós

Nagyon sok dió van a piacon, mégis érezhetően drágább, mint tavaly. – Töri a mama fo­­lyamatosan, nem igazán ha­­ladós, a szépért bizony én is elkérem a 4000 forintot – mondja a zsombói őstermelő, akinek asztalán ennél olcsóbb – meglehetősen töredezett – volt a dióbél. Nem úgy a röszkei termés, amiből 3780, illetve 3280 forintért is lehetett venni, itt nem zacskós, hanem ládás volt a kiszerelés, és látszott, komolyabb dióültetvényről származik.

Jó évjáratban 10 ezer tonna is teremhet. Fotó: Török János

 

Tavaly közepes termés mellett nyomott árak jellemezték a hazai piacot – ezért is érezhetően drágább idén –, a déli félteke terméséből bent ragadt készletek áthúzódtak, illetve a kaliforniai dió is korán megjelent Európában. Az idei termés jó közepes, 7-7,5 ezer tonnás, bár egyes körzetekben 10-15 százalékkal elmarad a tavalyitól.

Dióburok-fúrólégy

A szeptember–októberi száraz időjárás kedvezett a termelőknek, többnyire kedvező nedvességtartalom mellett sikerült betakarítani, ami mérsékli a szárítás költségeit. Rontja az összképet, hogy a Dunántúlon már intenzíven pusztít a dióburok-fúrólégy. Ez a jellemzően kisebb ültetvények termését helyenként 100 százalékban is károsította. Felénk, illetve az ország keleti részén ez még nem gond.

Felszökött a dió és a mogyoró ára is. Fotó: Török János

A diótermő terület folyamatosan nő Magyarországon, míg 10 évvel ezelőtt alig haladta meg a 3000 hektárt, addig ma már 7100-on van, és ebből 5000 hektár már termőkorú. Átlagos esztendőben 7, míg egy igazán jó évjáratban eléri a 10 ezer tonnát is a termés.

Héjasan 650

A Mars téri piacon gyakorlatilag minden diót 3000–4000 forint között kínáltak kilónként, kivéve a héjast, amit 650-ért mértek. Ebből nem volt sok, mindössze egy zsákkal találtunk, az Domaszéken termett. Úgy tűnik, érdemesebb a dióbéllel a piacra menni. – Én töröm, meg az ujjamat is – mondja Kunszabóné Ilonka, aki sándorfalvi fájának gyümölcsét árulta, négyezerért kilóját. Hozzáteszi, fél napig dolgozik vele, és alig van még, szóval nem igazán haladós munka a diótörés.

A méret is lényeg

Az I. osztályú héjas diónál elvárás a 32 millimétert elérő, egyenletes átmérő, a világos szín, a megfelelő alak és rajzolat, valamint a jó béltelítettség. A piac legmagasabbra a 36 milliméteres héjas diót értékeli, de elfogadja még a 30-ast is. A 28 milliméteres héjasként már nem értékesíthető, ezt általában megtörik, és dióbélként árulják. A magyar dió jó méretet produkál, az átlagos termés nagyobbrészt eléri a 32–36 millimétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában