Olvasóink segítségével teremthetnének jobb körülményeket

2019.11.30. 07:01

Lakásfelújításról álmodik Anita és Zoltán

Hiába próbálnak félretenni, a megélhetés és a hitel törlesztése elviszi a jövedelmüket, így egyelőre csak álmodni tud a lakásfelújításról a bordányi Sárközi Zoltán és párja, Dicső Anita.

A. T. J.

Dicső Anita egy 4 éves kisfiút nevel élettársával, Sárközi Zoltánnal. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

 

Dicső Anita élettársával, Sárközi Zoltánnal egy 4 éves kisfiút nevel. Mindketten dolgoznak, jövedelmük alacsony, szerény körülmények között élnek. A ta­­­­­nyájuk megvásárlásához felvett hitelük törlesztése miatt az épület felújítása aránytalanul nagy terhet ró a családra.

13 éve együtt

– Zsombón születtem, a párom, Zoltán forráskúti, ők költöztek ide, Bordány külterületére. 13 éve vagyunk együtt. A falaink a legborzalmasabbak, fel vannak vizesedve és penészesednek. A fürdőszoba rettenetesen penészes, de mivel az ablakkeret tartja az egész falat, ki se tudjuk nyitni. Ezek a legdurvább problémák – mutatta a Bordány külterületén, a Seregélyes dűlőn lévő házukat Di­­cső Anita. Négyéves kisfiuknak, Gergőnek sem tesz jót a pe­­­nészes levegő, néha begyulladnak a hörgői, de szerencsére nem sokat betegeskedik.

A bordányi Dicső Anita és Sárközi Zoltán négyéves kisfia, Gergő is nagyon örülnea lakásfelújításnak. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Mindketten dolgoznak

Anita elmesélte, a konyhában nyáron a hézagos falon ke­­resztül darazsak jöttek be. Hallotta, hogy valami zúg, de a párja azt mondta, biztos csak egér, de egy háromemeletes darázsfészek volt. Az egyik falat évekkel ezelőtt baráti áron megcsinálták, de a többit is fel kellene újítani. Anita egy helybeli virágkertészetben dolgozik, férje tetőfedő ácsként építkezéseken segédmunkás.

Szórakozásra nem jut

– Sajnos nem ő osztja a pénzt a munkahelyén, így hobbira, szó­­rakozásra nem is jut. Nya­­ralni 2009-ben voltunk utoljára három napra a Balatonon, amiből két napot szakadt az eső, a harmadikon pedig leégtünk – mesélte Anita, aki a nehézségek ellenére sem vesztette el jó kedélyét.

A számla az első

– A számlákra mindig jut, az a legelső, hogy azokat kifizet­jük – hangsúlyozta a fiatal asszony. Ami marad, beosztják a megélhetésre.

– Hitelünk is van, csak így tudtuk megvenni a ház másik felét. A párom fizetése mind arra megy el. Az a baj, hogy nem igazán tudunk félretenni – tette hozzá.

Dicső Anita egy 4 éves kisfiút nevel élettársával, Sárközi Zoltánnal. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

A munkadíj a sok

– Ez egy régi épület, szigetelés alig-alig van alatta, kátrányba áztatott deszkák voltak csak, de tönkrementek – kapcsolódott be a beszélgetésbe Zoltán.

A család számára a legnagyobb segítség az lenne, ha va­­laki vállalná a fal felújítását.

– Nem az anyag a drága, ha­­nem a munkadíj, mert ennek a régi falnak a felújítása nagyon időigényes – magyarázták. – Az is segítene, ha a pénz összejönne arra, hogy egy szakembert felfogadjunk – tette hozzá Anita.

JÓAKARAT HÍDJA

A lapunkban bemutatásra kerülő 12 család számára a jóakaratforintokat december 15-éig várjuk a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886 OTP Banknál vezetett számlaszámára. Akinek kérdése, vagy más jellegű felajánlása van, a 62/567-825-ös telefonszámon jelentkezhet munkaidőben. Bútort, műszaki cikket és egyéb tárgyi adományokat csak abban az esetben fogadunk, ha azok megfelelő állapotúak, és a támogatott családoknak valóban szükségük van rá. Ezeket előzetes egyeztetés után a helyileg illetékes Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász irodájába vihetik el a felajánlók, vagy közvetítésünkkel közvetlenül a kiválasztott családnak is átadhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában