40 éves a bordányi Petákné Tóth Sára Dáciája

2019.11.21. 13:40

Szüleitől örökölte a megkímélt autót, amitől sosem válna meg a bordányi asszony

Egymillió forintért sem válna meg szülei Daciájától a bordányi iskola matematikatanára, Petákné Tóth Sára, aki a mai napig a megkímélt, majdnem 40 éves élénk piros kocsival jár.

Arany T. János

Petákné Tóth Sára 1980-as Dacia -t örökölt apjától amiben 36.000 km van.

Fotó: Török János

– Ez a Dacia a szüleim első autója volt. 106 ezer forintba került, amikor 1980-ban megkaptuk hosszas várakozás után. Debrecenbe kellett elmenni érte. A Szabad Földben jelent meg mindig a sorszám, mer akkoriban úgy osztották az autókat – mesélt élénkpiros autójáról Petákné Tóth Sára, a bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola matematikatanára.

Nagy becsben tartották

Petákné édesapja, Tóth Zoltán főtörzsőrmester rendőr volt Üllésen, nagy becsben tartotta a járművet, nem ment vele messzire, igen ritkán ment vele dolgozni. Volt egy kis földjük a falu külterületén, ahová a mamával kijártak. – Amíg apukám egészségileg bírta magát, szeretett vásárba járni, akkor én voltam a sofőr és mentünk a környező településekre. De ilyen, hogy én szórakozni a diszkóba elmenjek vele, nem volt soha. Ezért is van az, hogy a Daciában 37 ezer kilométer van – mondta.

Megbízható jármű

Amikor megörökölte a kocsit, átnézették, hogy biztonságos legyen, de csak a féket kellett cserélni. A tulaj szerint komoly alkatrészcserére soha nem szorult, megbízható a kocsi. – Egyelőre messzebbre még én se mentem vele. Amikor a fiam kocsija lerobbant, két hónapig járt vele Szegedre. Életében először jött-ment ennyit ez az autó. De bírta a strapát, nem volt vele semmi gond – tette hozzá.

Petákné Tóth Sára 1980-as Dacia -t örökölt apjától amiben 36.000 km van. Fotó: Török János

Családban marad

Petákné azt mondja, semmi pénzért nem válna meg a Daciától. – Nem tudom mennyit érhet, a múltkor volt itt egy volt tanítványom, olvasta, hogy egy Trabant kétmillióért kelt el. Mondtam neki, hogy én egymillióért sem adnám el, az biztos – mesélte Sára, akit érzelmi szálak kötnek az autóhoz és bízik abban, hogy a jövőben is a családban marad.

Majdnem kétmillió darab készült belőle

A Dacia 1300 egy kiskategóriás autó, melyet a román Dacia autógyártó készített, a Renault 12 tervei alapján, 1969 és 2004 között. Az 1300 elnevezés az elsőként az autóba került motor hengerűrtartalmára utal. Az első Dacia 1300 1969. augusztus 23-án készült el, míg az utolsó 2004. július 21-én gördült ki a Mioveniben található gyár kapuján. Összesen 1 millió 959 ezer 730 darab készült belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában