Felméréseket végeztek, egészségnapokat szerveztek, eszközöket vásároltak

2019.11.28. 16:14

Sikeresen működött a praxisközösség

Lezárult a Hódmezővásárhelyi Védőháló Praxisközösség munkája. Az elmúlt 20 hónapban Székkutas, Hódmezővásárhely, Mártély és Árpádhalom programba bevont háziorvosai mintegy 2700 páciens teljes körű állapotfelmérését végezték el. Programokat szerveztek, eszközöket vásároltak.

Kovács Erika

Hódmezővásárhelyi Védőháló Praxisközösség címmel működött a székkutasi székhelyű projekt, amelynek megvalósítására 150 millió forint pályázati forrást nyert a praxisközösség. 10 háziorvosi körzet vett részt a munkában. A most lezárt programról Bakos Attila, székkutasi háziorvos, szakmai vezető adott tájékoztatást.

– 20 hónap alatt körülbelül 2700 egészségtervet készítettünk, vagyis a 10 praxishoz tartozó ellátottak mintegy 30-40 százalékánál végzetünk teljes körű állapotfelmérést, ami úgy értékeljük, nagy eredmény. A felmérésben résztvevők egészség-tanácsadásban is részesültek. Akiknél szükséges volt, gyógytorna-, dietetikai-, vagy pszichológiai foglalkozásokon is részt vehettek, illetve több esetben szakorvosokhoz irányítottuk őket – emelte ki Bakos Attila.

Kiépítették a praxisközösség 40-50 fős szervezetét, kidolgozták a működési formáját, munkarendjét. A résztvevő háziorvosok rendszeresen találkoztak, esetmegbeszéléseket tartottak. A pályázat részeként a körzetek dolgozói továbbképzéseken is részt vettek.

A praxisközösség több egészségnapot szervezett. Eszközöket vásároltak, többek között laptopokat, nyomtatókat, szoftvereket szereztek be. Emellett boka-kar-index mérőhöz is hozzájutottak. A nagy értékű készülék segítségével az érszűkületet lehet mérni. Beszereztek egy olyan 24 órás vérnyomásmérőt, amellyel a gyerekkörzetnek volt lehetősége a tinédzserek vérnyomását mérni. A készülék azt is figyeli, történik-e légzéskimaradás alvás közben.

– Sikeresnek tekinthetjük az elmúlt 20 hónap munkáját. Részben a mi működésünk hatására Hódmezővásárhelyen már két praxisközösség is alakult. Mi is keressük a folytatás lehetőségét – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában