Figyeljünk a másik ember problémájára, ha megosztja velünk

2019.11.05. 17:27

Sófi József: Legalább annyira fontosak a kapcsolatok, mint a pénz

Sófi József 18 évvel ezelőtt létrehozta a Szegedi Tehetségekért közhasznú alapítványt, amely ösztöndíjakkal támogatja a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit. Személyes indíttatásból tette mindezt, hogy a tehetséges fiataloknak, anyagi nehézségek miatt – ahogyan neki – ne kelljen otthagyni a tudományos vagy művészi pályát.

Szeged – 2019.11.04. Arcélek: Sófi József portré. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Amikor a hallgatók pályáznak a Sófi Ösztöndíjra, mindig szervezünk a számukra egy találkozót, ahol megismerkedünk egymással. Például tizennégy évvel ezelőtt egy kiváló biológus hallgató, Nagy Zsolt ezen a rendezvényen leült velem beszélgetni, és elmondta, hogy szeretne kutató is lenni, de mellette egy vállalkozást is indítana. Abban kérte a tanácsomat, hogyan kezdjen hozzá, hiszen alaptőkével nem rendelkezett. Felépítettük a rendszert. Genetikai tanácsadással kezdett el foglalkozni, és nagyon sikeres is volt benne. A tanácsaim segítségével folyamatosan neves hetilapokban, országos kereskedelmi tévé csatornákon is szerepelt. A médián keresztül egyre több páciens kereste meg, nagy praxist tudott kiépíteni. Czeizel Endre utódjaként kezdtek róla beszélni. Nagyon szimpatikus és megnyerő személyiség. Sok munkával, a tanácsaim segítségével, a nulláról fel tudott építeni egy nagy céget. Egy másik jó példa, Vinkó Leó, ismert festőművész, aki annak idején megkeresett. Meglátogattam az albérletében. Döbbenetes volt ez a találkozás. Mikor beléptem a lakásába, olyan volt, mint Van Gogh szobája, csak éppen 21. századi körülmények között. Nagyon megérintett. Felépítettük a pályáját, sikerült megjelennie néhány újságban, keresték, vettek is tőle képeket. Megnyerte a Sófi Ösztöndíjat. Több kiállítását az alapítványom szervezte. Sikerült a képeit a kapcsolataim segítségével eljuttatni londoni, New York-i, milánói galériákba, kiállításokra. Fantasztikus sikertörténetek ezek – mesélte Sófi József.

A Szegedi Tehetségekért közhasznú alapítvány megálmodója arról mesélt lapunknak, mikor kezdett el ennyire törődni a környezetében élő emberekkel és mi kell ahhoz, hogy egy szerteágazó kapcsolatrendszert ápolni lehessen? Cikkünket keresse a szerdai Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában