Az ország harmadik legnagyobb könyvtárában 4 millió oldalt digitalizáltak

2019.12.09. 14:56

15 éves a Tanulmányi és Információs Központ

Hatszázezer látogatót fogadott 15 év alatt a Tanulmányi és Információs Központ. Az egyetem legnagyobb és legkorszerűbb épülete ma már közösségi tér, ami barátságos környezetet kínál a hallgatóknak. A 2004-ben átadott épületben működik az ország harmadik legnagyobb könyvtára – hangzott el az intézmény születésnapi ünnepségén.

Jeszenszky Zoltán

Szeged, 20191209. TIK egyetemi könyvtár 15 éves. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Tudományegyetem legfontosabb és legkorszerűbb épülete 2004-ben nyitotta meg kapuit az universitas polgárai előtt. Fendler Judit kancellár köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az egyetemi sportpálya helyén egy olyan létesítmény jött létre, ami nélkül ma már elképzelhetetlen az egyetem élete.

Közösségépítő szerepe is van

– 15 évvel ezelőtt egy valódi központ született. Először is egy óriási téka, ahová mindenki betérhet könyveket, folyóiratokat olvasni, kölcsönözni. Másodszor egy rendezvénycentrum, ahol méltó környezetben szervezhetünk szinte bármilyen eseményt: tanévnyitótól kezdve, állásbörzéken, kiállításokon, bálokon keresztül, egészen a nemzetközi konferenciákig – tette hozzá az SZTE kancellárja.

Tudományos konferenciák helyszíne

Gyarmati László, a Tanulmányi és Információs Központ igazgatója arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 15 évben hatszázezer ember fordult meg az épületben, amiben kétezer rendezvényt tartottak. A TIK országos és nemzetközi konferenciák helyszíne volt, 2012-ben, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján 9 Nobel-díjas tudóst láttak vendégül.

Az egyetemi oktatást és a tudományos kutatást egyaránt szolgálja a TIK.

Fotó: Frank Yvette

Könyvtár a digitális világban

Az elmúlt tizenöt évben nagyot változott a könyvtár élete: az intézmény is belépett az online világba. Digitális tartalmakat, például elektronikus folyóiratokat és könyveket gyűjtenek, valamint digitális kiadványokat hoznak létre. Keveházi Katalin, a TIK-ben működő Klebelsberg Könyvtár főigazgatója hangsúlyozta, hogy az ország harmadik legnagyobb bibliotékájában az 1,7 millió nyomtatott dokumentum mellett ma már 90 ezer elektronikus folyóirat, 250 ezer elektronikus könyv is várja az olvasókat, akik körében nagyon népszerű, naponta két és félezer ember látogatja.

Fényképen a közelmúlt története

A jubileum alkalmából a könyvtár és az épület történetét bemutató fotókiállítás nyílt az aulában, és elindították az SZTE Médiatéka és Képadatbázist. Az elektronikus gyűjteményben jelenleg 17 és fél ezer fotót látható, valamint az évfordulóra készített virtuális tárlat, ami a tervezéstől az építkezésen át a beköltözésig meséli el az intézmény történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában