Zala és Somogy megyéből vágottat, Szőregről gyökereset szállítanak a piacra

2019.12.13. 07:39

Beindult a fenyőnagyüzem

Nemcsak eladóból és fenyőfatermelőből, vásárlóból is bőven volt már csütörtökön a Mars téren, ahol a parkoló lerekesztett részében, a szokásos helyen pakoltak ki az árusok.

Kovács András

Szeged 2019.12.12. Mars tér fenyõfa, karácsonyfa vásár Képen: Zöld József õstermelõ Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

– 25 ezer forintért vásároltuk meg a nordmann fenyőt, ez lesz a céges karácsonyfa – mondta csütörtökön Jójárt Ferenc a Mars téren. A szegedi Goodwill Pharma alapító tulajdonosa kollégájával, Kardos Andrással érkezett a mérete szerint kétszemélyes fáért, s mint megtudtuk, pénteken lesz a karácsonyi buli, addigra feldíszítik a Somogy me­­gyéből érkezett fenyőt.

Egyedi darabár

Az eladó őstermelő, Zöld József már 26 éve jár Szegedre saját fe­­nyőfáját árulni. – Amikor kezdtük, még a lapostetős házban volt a piaciroda, most parkoló van a helyén – mutatja. Hozzáteszi, ők legalább tudják, milyen fát árulnak, mert ez nem mondható el mindenkiről – például a viszonteladókról – a Mars téren.

Nagy a választék a Mars téren. Fotó: Török János

A fákat mát régen nem mé­terre, hanem darabra árulják, egyedi áron. Ha mégis előkerül a mérőszalag, az azért van, hogy beférjen az adott belmagasságú lakásba. Centiztek Bagóczky Ká­­­rolyék is, ők ügyesen logiszti­kázva három fát is vásároltak a családnak, és egyetlen utánfu­tóra fel is fért mind. – A 15 ezerbe kerülő nordmannt be is csomagoltattuk, a nagyobb kétszer ennyi volt, azt csak kötözve szállítjuk – mondta.

Fotó: Török János

Gyökeres ezüst

Somogynál és Zalánál közelebb is terem fenyő, például Szőregen. – Háromezer a legolcsóbb gyökeres fa, a kicsit nagyobb 5, a méretesebb 8 ezer forintba kerül – válaszolta kérdésünkre Ábrahám Szilvia. A foglalkozása szerint állatorvos hölgy nem hivatásos őstermelő, az ezüstfenyőket még a három évvel ezelőtt meghalt nagyapa ültette. Normál esetben szülei árulják, de most be kellett ugrania, mert édesanyja éppen az orvoshoz viszi a családfőt.

– Évente az országban 2-2,2 millió vágott fenyőt, mintegy tízezer cserepest és 200 ezer műfenyőt értékesítenek, amelynek becsült értéke összesen 10-12 milliárd forint – nyilatkozta a napokban Boross Dá­­vid, a Magyar Kertészeti Áru­­dák Egyesületének elnöke.

A szőregi töves fenyőt Ábrahám Szilvia kínálta. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Lucból van a legtöbb

Elmondta, mára a luc ára közelíti a nordmann fenyőét, amelyet nagyobb részt importból szereznek be, például Németországból, Dániából. Tavaly az országban a vágott fenyők kö­­zül 60 százalékban lucot, egyharmad részt nordmannt és 7 százalékban ezüstfenyőt értékesítettek. Boross Dávid hangsúlyozta, a gyökeres ka­rácsonyfát alkalmi árusítóktól nem tanácsos venni, mivel lehetetlen rek­­lamálni a szétesett földlabda vagy kevés gyökér miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában