Mi folyik az árvízi emlékművel szemben? – kérdezgetik a szegediek napok óta

2019.12.17. 07:43

Gőzölgő víz ömlik a Tiszába Újszegeden

Csütörtökön figyelt fel rá olvasónk, majd fotós kollégánk is: gőzölgő víz ömlik a Tiszába az újszegedi oldalon, az árvízi emlékművel szemben. Utánakérdeztünk, mit engednek a folyóba.

Farkas Judit

Szeged, 20191213. Tiszába folyik valamilyen meleg víz az újszegedi oldalon. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Ismertünk helyeket, ahol időnként magasabb hőmérsékletű vizet engednek-engedtek a Tiszába, de amit most felfedeztünk, az eddig nem volt közöttük. Fotós kollégánk és több olvasónk is észrevette ugyanis, hogy a Tisza újszegedi partján, körülbelül az árvízi emlékművel szemben gőzölgő víz ömlik a folyóba. A képek csütörtökön készültek, másnap megnéztük: ugyanúgy folyt a csőből a víz, amely láthatóan jóval melegebb, mint a Tisza vize.

Füstjelek a Tisza újszegedi oldalán. FOTÓ: Frank Yvette

Két éve figyeltünk fel rá az árvízi emlékmű után, a Boszorkánysziget kezdeténél: a jég megolvad és piszkosszürkére színeződik, gőzölög a víz a Tisza partján. Akkor Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója úgy tájékoztatta lapunkat: azon a helyen vezetik be időnként, néhány napig a Tiszába a Szegedi Tudományegyetem geotermikus fűtésének visszasajtoló kútjaiból származó, úgynevezett öblítővizet. Ez termálvíz, ezért van szaga. Azért olvasztja meg a jeget, mert a hőfoka megegyezik a termálfűtés rendszerében keringő vízével. Az újszegedi oldalon csak azon a részen láttunk eddig gőzölgő vizet, ahová a Partfürdő medencéinek vize – és kommunális szennyvize – folyt egy ideig a Tiszába. A Lapos mögött folyt ki a Partfürdőn használt víz, egy darabig saját medrében csordogált, majd a dómmal szemben torkollott a Tiszába. Erről 2012-ben írtunk részletesen, az árokban máig van több-kevesebb víz. Az árvízi emlékművel szemben azonban soha nem tapasztaltuk, hogy meleg víz ömlene bárhonnan is.

Feltettük kérdéseinket az ATIVIZIG-nek: vajon honnan származik ez a víz, amin messziről látszik, hogy jóval melegebb a környezeténél? Miért engedik a Tiszába? Amint választ kapunk, eláruljuk olvasóinknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában