Feltárulnak a növényvilág titkai

2019.12.05. 10:31

Hazánkban egyedülálló vizsgálatokat végezhetnek a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

A szárazság vagy a síkosságmentesítésre használt só növényekre gyakorolt hatását tudják egyedülálló módon elemezni a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. Európai uniós támogatásból egy olyan automata rendszert állítottak üzembe, amelyik emberi beavatkozás nélkül, több száz növény egyidejű nevelését és vizsgálatát teszi lehetővé.

J. Z.

Szeged – 2019.12.03. Szegedi Biológiai Kutatóközpont uniós pályázata lezárult az új kialakított laborokat már tesztelik a kutatók. Képen: Szabados László növénybiológus kutató Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A rendszer lelkét azok a kamerák alkotják, amelyekkel a fejlődésben lévő növényekről a kutatók által meghatározott időpontokban,fényképek, akár 3 dimenziós modellek készíthetők. A színes felvételek mellett infravörös, fluorescens, hiperspektrális képeket is rögzítenek, valamint lézerrel szkennelik a növények felszínét. A képekkel nyomon lehet majd követni, hogy a különböző környezeti hatásoknak kitett élőlények az idő előrehaladtával hogyan fejlődnek.

Szabályozható időjárás

A berendezést európai uniós támogatásból, egy cseh cégtől vásárolták. Szabados László kutató elmondta, a rendszer három alegységből áll. A kis méretű növények tesztelésére alkalmas eszközt és a gyö­­kérrendszer vizsgálatára kifejlesztett rizotron rendszert egy pontosan szabályozható klímakamrában helyezték el. Ebben a zárt teremben a fényviszonyok, a hőmérséklet és a vízellátás tetszés szerint programozható.

Szabados László kutató mutatta be a tesztüzemben működő berendezést. FOTÓ: KARNOK CSABA

Gyomok az edényekben

A növényeket az automatizált rendszer neveli és az előre meghatározott időpontokban különféle kamerákkal fényképeket készít róluk. Egy-egy kísérleti programban több száz, akár több ezer felvétel is készül. Ottjártunkkor a biológusok körében népszerű, arabidopsis, azaz lúdfű nőtt a műanyag edényekben. Ez volt az első növény, aminek 2000-ben a teljes genetikai állományát feltérképezték.

Üveglapok közötti élet

A klimatizált teremben található az a berendezés is, amivel a kutatók előtt egy eddig láthatatlan világ tárul fel. A növények gyökérzetét tudják vele vizsgálni. A 20-25 fokos szögben megdöntött üveglapok között, speciális talajban fejlődik a gyökérzet. A kamerákkal a növény földfelszíni és föld alatti részei egyidőben vizsgálhatók. A harmadik alegységet egy klasszikus üvegházban sze­­relték be, ott a nagyobb, legfeljebb egy méter magas növényeket vizsgálják.

Először az országban

A berendezés Magyarországon egyedülálló. A hazai kutatók korábban csak külföldi egyetemek, tudományos intézetek berendezéseit tudták korlátozott mértékben igénybe venni. Jelenleg az eszköz tesztelése zajlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában