Rettegett fertőzés

2019.12.01. 10:37

Ingyenes anonim HIV-szűrésre is van lehetőség Szegeden

A betegség megelőzhető, és ma már a fertőzött is vírusmentessé válhat. December 1. az AIDS világnapja.

J. Z.

medical nurse with latex gloves collect blood for analysis or HIV test at day time

December 1-je az AIDS világnapja. 1988 óta ezen a na­­pon arra hívják fel a figyelmet, hogy a rettegett fertőző betegség megelőzhető.

Hajdú Edit, az SZTE Szent-­Györgyi Albert Klinikai Központ Infektológia Osztályának vezetője lapunknak elmondta: a betegséget kiváltó HIV-fertőzésre is igaz, hogy annál jobban kezelhető, minél hamarabb fedezik fel. A ma használt gyógyszerek lé­­nyegesen kevesebb mellékha­tással járnak, mint a korábbi ké­szítmények. Ha hamar elkezdik a terápiát, akkor a beteg évtizedekig tünetmentesen élhet és néhány hét alatt vírusmentessé válhat, így nem fertőz meg másokat. A szükséges gyógyszert kihagyás nélkül, nagyon pontosan, fegyelmezetten kell szedni a hatás tartós fennállásához.

Szegeden is lehetőség van anonim szűrésre. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán, a Derkovits fasor 7–11. szám alatt működik az a labor, ahol mindenki térítésmentesen egy vérvétellel ellenőriztetheti, hogy fertőzött-e HIV-vírussal. Az új teszteknek köszönhetően a vírus már két hét múlva kimutatható az emberi szervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában