15 fokos meleg advent utolsó hetében

2019.12.19. 07:00

Nagy a bizonytalanság: meddig kell várni az első hóra?

A gyerekek már nagyon, az autósok kevésbé várják az első havazást, a fehér karácsonyt. Előbbieknek rossz, utóbbiaknak jó hírrel szolgálhatunk.

Farkas Judit

Szeged, 20191216. Tavaszias, enyhe idõjárás december közepén. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Tavaly korán jött az első hó, de idén csak némi zúzmarát láthattunk december első napján. A gyerekek már nagyon várják az első havat, az autósok kevésbé, de egyre égetőbb a kérdés: van-e bármi esélye a fehér karácsonynak? – A megbízható meteorológiai előrejelzésekben, amelyek a hivatalos közleményekben is megjelennek, 7-10 napra mondanak előre információkat nagy biztonsággal – tudtuk meg Tóth Tamás meteorológustól, az Országos Meteorológiai Szol­gá­lat Szegedi Magaslégköri Ob­­szervatóriumának munkatársától a múlt héten: ennek megfelelően akkor még nem kaphattunk információt, esni fog-e a hó az ünnepek alatt. December 16.-17. tájékán lehet pontosabban előrevetíteni, lehet-e havas ünnepünk, mondta a szakértő, hozzátéve, hogy inkább további melegedés látszik karácsony felé közeledve. A prognózis bevált, ugyanis az ünnep előtti héten melegedés kezdődött. Csütörtökig tavaszias 14-15 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk Csongrád megyében, és utána is csak egy-két fokkal lesz hidegebb. Éjszaka sem süllyed fagypont alá a hőmérséklet.

Mindezek után még reménykedhetnénk, hogy karácsonyra lehűl az idő. Simon Gergő, az OMSZ meteorológusa azonban elmondta a met.hu előrejelző videójában: a fehér karácsony esélye a nullával egyenlő. Kedden-szerdán tetőzik a meleg, utána lehűlés érkezne, de advent utolsó hétvégéjén az előrejelzés szerint ismét kisebb melegedés kezdődik. Megnő ugyan a csapadékhajlam, ám a hőmérséklet miatt esőre van kilátás. Az ünnepek alatt számíthatunk lehűlésre, de a fehér karácsony esélye továbbra is nulla. A két ünnep között egyes modellfuttatások már jeleznek előre némi csapadékot, ami szilárd halmazállapotú lehet. A szakember kiemelte: ez még nagyon messze van, nagy a bizonytalanság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában