Életvitelszerűen is élnek ott emberek

2019.12.13. 12:39

Van még hely a hajléktalan szállásokon

Azt nem lehet tudni, hogy hány hajléktalan él Szegeden, de a szállók szinte teljes kihasznált­sággal működnek. Vannak, akik dolgozni is onnan járnak.

Suki Zoltán

Balassi Sándort a szükség hozta az átmeneti szállásra – itt jól érzi magát. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Van átmeneti szállónk a Moszk­­vai körúton, illetve a Bajai úton. A Moszkvai körúton 24 fér­fi és 10 női férőhelyünk van, a Bajai úton pedig 20 férfi fér el – mondta a Délmagyarországnak Vasúth Andrea egységvezető.

Azt is megtudtuk tőle, hogy ezek fizetős helyek, ahol életvi­telszerűen élnek az emberek. Ez azt jelenti, hogy aki itt lakik, annak van valamilyen jövedelme. Munkába jár, vagy például nyugdíjas.

– Tizennégyezer-négyszáz forintot kérünk tőlük. Ebben a szállás van benne, és hétköznap egy pályázatnak köszönhetően tudunk egy adag meleg főtt ételt is adni az embereknek – tette hozzá Vasúth Andrea.

Ezek a szállók teljesen tele van­­nak, sőt van egy úgynevezett várólista is. Az intézményvezető elmondta, hogy a Moszkvai körúti és a Bajai úti szállásokra most is 6-8 ember várakozik, hogy bejuthasson.

Az átmeneti szállók az év minden napján nyitva vannak, éjjel-nappal.

Balassi Sándort a szükség hozta az átmeneti szállásra – itt jól érzi magát. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Másabb a helyzet az éjjeli me­­nedékhelyekkel. Ez is a Bajai úton van. Nyáron 41, télen pedig 53 szerencsétlen sorsú ember veheti ezt igénybe. Itt egyébként nincs telt ház, szinte mindig van szabad hely.

Van éjjeli menedékhely a Moszkvai körúton is. Itt a férfia­kat november 1. és április 30. között várják, összesen 54-en jöhetnek, este 6-tól reggel 8-ig. A nők egész évben jöhetnek, kilencen szintén este 6-tól reggel 8-ig.

A Moszkvai körúti szállót egyébként nemrég újították fel. A régi konvektorokat radiátorokra cserélték, a vizesblokkban pedig új vízmelegítőt szereltek fel.

Vasúth Andrea azt is el­mondta, hogy nemrég állítottak fel egy fertőtlenítő konténert, és aki nagyon rossz állapotban érkezik, először oda küldik, csak utána foglalhatja el a szállását.

A Moszkvai körúti szállón él Balassi Sándor is, aki el­mondta, hogy 2007-ben került az utcára. Elvált a feleségétől, és alig fél év alatt elköltötte a ráeső részt.

– Ilyen albérletárak mellett bele sem merek fogni egy önálló lakás keresésébe, lehetetlen len­ne kigazdálkodni. Viszont itt most jól érzem magam, kellemesen csalódtam ebben a helyben – tette hozzá a férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában