Védeni kell az egyik legjelentősebb vizes élőhelyünket

2020.01.16. 12:05

20 ezer éves a Kolon-tó

A Kiskunsági Nemzeti Park területén található Kolon-tó körül sok túrát szerveznek a szakemberek, hogy a környékbeliek, illetve a messzebbről érkezők is megismerjék ezt a gyönyörű tájat, és ezáltal a védelmét is fontosnak tartsák. Szombaton Izsákról indulva 12 kilométeres túrát szerveznek az Aqua Colun tanösvényen.

Kancsár Tímea

Fotó:

– Az élőhely maga egy 1200 hektáros nádas, amelyben a nyílt vizet mesterségesen alakítottak ki. Utóbbi jelenleg be is van fagyva, és a nagy lilikeket, illetve a nyári ludakat lehet megfigyelni rajta – lihogót tartanak fent. Ha például egy barna rétihéja átrepül a nádas felett, akkor megriadnak, és a felszálló nagyobb csapatok látványosak – mesélt nekünk Morvai Edina, a Kiskunsági Nemzeti Park oktatási referense, túravezetője, hogy milyen gyönyörű téli tájjal találkozhat, aki mostanában kilátogat a Kolon-tóhoz. Szombaton Izsákról indulva 12 kilométeres túrát szervez a Kiskunsági Nemzeti Park az Aqua Colun tanösvényen.

– Valamelyik nap éppen megfigyeltük, hogy ezres létszámú libacsapat van a tavon, önmagukban már a hangjuk is jelentős – mondta Morvai Edina, akitől a Kolon-tó tájtörténetéről is sokat megtudunk.

Nyári ludak a Kolon-tavon. Fotó: Ábrám Örs

– A tó fejlődéstörténetéből az elmúlt 27 ezer évet ismerjük részletesen, és a mintegy 20 ezer éve kifejlődött tavak a Duna-Tisza köze egyik legidősebb tórendszere. A vizes élőhelyek helyreállítása érdekében több rekonstrukciót is végeztek, így három kisebb, és egy nagy nyílt vizet találunk itt.

Amikor 1975-ben megalakult a Kiskunsági Nemzeti Park, már akkor védetté nyilvánították a Kolon-tavat. Magyarországon, illetve a Duna-Tisza közén is az egyik legjelentősebb vizes élőhelyünk. Az itt költő, vonuló és telelő madarak szempontjából nagyon fontos. A nádas körüli láprétek és homokgyepeknek is nagyon gazdag az élővilága, mind a növényeket, mind az állatokat, rovarokat tekintve. A terület védelme szempontjából nagyon fontos a vízvisszatartás, azaz, hogy minél többet tudjunk a tóban tartani, mert az nagyon befolyásolja az élővilágot. Fontos a környező gyepek védelme, fenntartása, amelynek megfelelő kezeléséhez tartozik a legeltetés, illetve a kaszálás.

Február 2-án, a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából megismétlik a túrát, majd március 21-én szombaton egy picit hosszabbra, 16 kilométeresre, tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában