Megfigyeltük a temetői állatokat

2020.01.10. 17:10

A csali és a háló a helyén, már csak az őzeket kell odaszoktatni a befogásukhoz

Kíváncsiak voltunk, a vásárhelyi katolikus temetőben mennyire szoktak már az etetőhöz a közeli nádasban élő, a koszorúkban, virágokban pusztítást végző őzek. Hiába fagyoskodtunk, nem jöttek a közelbe, a sírok között futkostak.

Imre Péter

Tizenkét-tizenöt fős őzcsapat él Hódmezővásárhelyen, a katolikus sírkert szomszédságában a nádasban. A patások – már többször írtunk róla – jelenléte, pusztítása évek óta komoly gond: csokrokat, elültetett virágokat, koszorúkat legelnek le a sírokról.

Cselekvés

A panaszok, amelyekről beszámoltunk, rendszeresek voltak, így az érintettek – a katolikus temetőt fenntartó, üzemeltető Csongrád Megyei Kegyeleti Kft., a református és a katolikus egyház, az Előre Vadásztársaság és a város – egyeztetés után cselekvésre szánták el magukat.

Abban állapodtak meg, hogy etetőt alakítanak ki, odacsalogatják az őzeket, hálóval befogják és elszállítják őket. Legutóbb, január 4-én már arról adhattunk hírt, hogy az etető kialakítása után felállították a hálót. Erről Soós László, az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza tájékoztatta lapunkat. Hozzátéve, hogy a hideg, fagyos idő beköszöntével rövidesen számíthatnak csoportosan is sűrűbb, rendszeres megjelenésükre, mert másutt nem találnak eleséget.

Megfigyelés

A hőmérséklet napok óta fagypont alatti, ezért kíváncsiak voltunk, az őzek mennyire szoktak oda, felvették-e már étlapjukra a háló alatt elhelyezett takarmányt. Legalább egy órát dideregtünk a katolikus temető és a nádas közelében lévő csapdánál – várva, figyelve. Kosztosok nem jelentkeztek, viszont a sírok között 2-5 fős őzcsapatok tűntek fel, és viharzottak tovább. Nem sétáltak, hanem vágtattak, pillanatok alatt eltűntek a fák, a síremlékek között. Annyi időre sem álltak meg, hogy képet készíthessünk róluk…

Az etető és az ejtőhálós csapda vár az őzekre a katolikus sírkertnél. FOTÓ: IMRE PÉTER

Szoktatás

A befogó, az ejtőháló közelében kamerát is elhelyeztek, amivel figyelhetik az őzek mozgását, megjelenését a kritikus zónában. Az etetőben kevés takarmány volt, úgy tűnt, túl kevés, az állatok már megették. Megtudtuk, szándékosan helyeznek ki keveset, hogy ne egyék túl magukat, minél sűrűbben kelljen odamenniük és az napi rutinná váljon számukra.

Még tart a szoktatási időszak. Amikor az befejeződik, csapatostól jelennek meg a csapda környékén, akkor indíthatják okostelefonról a rendszert: az izzószál az onnan kapott paranccsal égeti el a biztonsági damilt, és a háló az őzekre hull. Előtte még többször kimennek, személyesen is megfigyelve viselkedésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában