Huszonkilencen neveztek a Szeretem Vásárhelyt fánkversenyére

2020.01.27. 08:00

Busókkal űzték el a telet Vásárhelyen – fotók

A mohácsi busók a Csúcsi Olvasókörtől indultak szombat délután „járásukra” Vásárhelyen, és a Szent István térig vonultak kerepelve, hangoskodva – a telet űzve. Kiszebábot is égettek. A téren a Szeretem Vásárhelyt Egyesület fánkversennyel várta az érdeklődőket.

Imre Péter

Busójárás Vásárhelyen, másodszor. Fotó: Imre Péter.

Fotó: Imre Péter

– A mohácsi olvasókörrel hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsola­tunk. Tudtam, hogy Bujdosó Ke­­replők néven van busócsoportjuk, tavaly kértem fel őket először a vásárhelyi télűzésre – mondta Kis Imréné Erzsike, a Csúcsi Olvasókör elnöke.

A menet

Tavaly 11-en, idén 26-an érkeztek. A vidám menet szombaton az olvasókörtől, a Jókai utcáról indult, előtte még új busót, tagot avattak – pálinkával és fenéken billentéssel. Jókedvű­­en, hangosan kerepelve, a lá­nyokkal, asszonyokkal incselkedve, a gyerekeknek cukrot osztogatva vonultak a Szent István térig. Az útvonalon többen csatlakoztak hozzájuk – a Szent István Általános Iskola diákjai a sulinál verődtek a sokadalomhoz. A menetet szí­nesítette, hogy édesanyjuk ke­­zét fogva busónak öltözött gyerekek is részt vettek a vidám és vérpezsdítő programban.

 

A téren

A Szent István téren rengetegen várták a mohácsi vendégeket, akik busótánccal és kiszebáb­égetéssel űzték a telet, a zimankót. Lehet, hogy „mesterkedésüknek” köszönhető, mintha szombaton nem lett volna csontig hatoló hideg. Talán azért is, mert a hagyomány szerint a tél búcsúztatása mellett a tavaszt is köszöntik. A Szeretem Vásárhelyt Egyesület fánksütő versennyel, a Szent István Általános Iskola egykori népi játékokkal – például: fa­rönk gurítása –, azok felelevenítésével készült. A fánkversenyre 29-en, 800 finomsággal neveztek.

Fánk és egészség

A zsűri döntése alapján a második Nagy Józsefné Gyöngyike, a győztes Ágoston Mária lett, és 5, illetve 10 ezer forintos konyhai eszközök vásárlására jogosító utalványt nyert. Megtudtuk: a színt, a nagyságot, a tálalást és a tölteléket nézték, utóbbi csak sárgabaracklekvár lehet a farsangi fánknál. A sütemények a téren pillanatok alatt elfogytak, ami azért is jó, mert a néphiedelem szerint aki eszik belőle, elkerüli a betegségeket – közölte Walterné Böngyik Terézia, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában