Helyi közélet

2020.01.22. 19:55

Halálpróba – versenyfutás az idővel

A könyvbemutatón Blazovich László (középen) beszélgetett Fenyvesi Félix Lajossal, Császár Angela írásokat olvasott fel.

I. P.

– Néhány évvel ezelőtt depresszióval küzdöttem, úgy éreztem, kifutok az időből. Egyik kollégám azt mondta: dolgozzál, minden időt használj ki, mert lefekszel és másnap „arra ébredsz”, hogy már 90 éves vagy – nyilatkozta lapunknak Fenyvesi Félix Lajos író, költő Halálpróba című könyvének tegnapi bemutatója előtt a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban.

– Több barátomat elvesztettem, meghaltak ebben az időszakban. Többen tanácsolták, örökítsem meg ezeket az érzéseket, emlékezzek rájuk. Mert vannak olyanok, akik olyan műveket alkottak, amelyekkel legyőzték a halált, átvilágítottak rajta, a sötétségen és üzentek az élőknek. Mindig igyekszem keverni, elegyíteni a dolgokat, ebben a kötetben sem csak a halál szerepel – közölte. Még elárulta a 73 éves művész, hogy regényt ír Vásárhelyről, ezen dolgozik. Mint mondta, legalább 5 év kell ahhoz, hogy elkészüljön vele.

Fenyvesi Félix Lajos Vásárhelyen született 1946. január 31-én. Középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végezte, diplomát a Szegedi Tudományegyetemen szerzett. 1966 és 1972 között könyvesbolti eladóként dolgozott, 1972 és1987 között a vásárhelyi Petőfi Művelődési Központ népművelője volt, majd 1988-ban a Csongrád Megyei Moziüzemi Vállalat népművelője. Első verseskötete, Szívverések címmel, 1979-ben jelent meg. Legújabb könyve a Halálpróba lét és életérzéseinek minden eddiginél gazdagabb összefoglalása. Mélyebb és súlyosabb. Középpontjában az idő áll, fájó szépségével, gyors futásával. A figyelmeztetések ellenére, eltékozoljuk az éveket, a rövid napokat és itt állunk megadva magunkat a halálnak.

A szerzővel Blazovich László professzor beszélgetett, közreműködött Császár Angela Jászai Mari-díjas, érdemes művész színész, valamint Bozsoki Gergely gitáron és Kovács Csilla zongorán. A Magyar Kultúra Napján tegnap Vásárhelyen még megnyílt a Múzeumőr című kiállítás, Gryllus Vilmos pedig a református ótemplomban zenélt a gyerekeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában