Helyi közélet

2020.01.23. 10:50

Kutya segít leküzdeni a vizsgadrukkot

Egyre stresszesebbek az egyetemi hallgatók, ezért a Szegedi Tudományegyetemen terápiás kutya segít a vizsgadrukk leküzdésében. A pénzügy-számvitel vizsgán a diákok simogathatják, és akár ölükbe is vehetik Diót, a törpe schnauzert.

Hajó Edina

Szeged, terápiás kutya nyugtatja a diákokat vizsga elõtt és közben a Gazdaságtudományi karon fotó: Kuklis István

Nem mindennapi vizsgadrukknak voltunk szemtanúi tegnap reggel a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán. A harmadévesek egy kutyát si­mogattak az előtérben: Diót, a törpe schnauzert.

– A pénzügy-számvitel szóbeli vizsgán hallgatóinkat terápiás kutya segíti a vizsgastressz oldásában, eltereli figyelmüket az utolsó pillanatban kapkodva tanulásról. Az utóbbi évek ta­pasztalata ugyanis az, hogy egy­­re stresszesebbek a hallgatók, és a vizsgák eleje azzal telik, hogy nyugtatom őket – tudtuk meg Lippai-Makra Edit tanársegédtől.

Dió a tanárnő kutyája, aki kiskutyaként került a családjukhoz, ám az az egyesület, ahova engedelmes kiképzésre jártak vele, tartott kutyaterápiás mozgásfejlesztő foglalkozást gyerekeknek. Edit elvitte egy ilyenre a lányait, ekkor jött a gondolat, hogy Diót is kiképezzék.

– A kétéves terápiás kiképzését a HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület biztosította, akik sokszor vonják be a kutyákat általános pedagógiai szituációkba is. Ezért döntöttünk úgy, hogy a terápiás kutya segítségével megpróbáljuk a hallgatók vizsgadrukkját csökkenteni – magyarázta a tanársegéd.

Nyugtatólag hat a vizsgázókra Dió jelenléte. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Borka Csaba harmadéves pénz­­ügy-számvitel szakos hallgató elmondta, a nehezebbek közé számít ez a számonkérés.

– Hallottunk már a kutyáról, örülünk, hogy itt van. Egy kicsit eltereli a figyelmünket az előttünk álló megmérettetésről – mondta. Fekete Fruzsina szerint nyugodtabb légkört is biztosít, így nem izgulnak annyira.

A tanársegéd elmesélte, volt olyan vizsgázó, aki csak akkor simogatta meg, amikor nem ju­­tott eszébe valami, míg más az ölébe is vette az ebet. Az a ta­­pasztalata, hogy nem remegő kézzel fogják a diákok a papírt, beszélgetnek egymással, jobb a hangulat.

– Persze az, hogy kutya van a vizsgán, a tudásszintjüket nem növeli, de abban segít, hogy a meglévő tudást vissza tudják adni – hangsúlyozta lapunknak Lippai-Makra Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában