Helyi közélet

2020.01.20. 17:06

Nem csak a fővárosi bálokon előírás az estélyi

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl lazán veszik a bálok öltözködési előírását – mondta el lapunknak Tóth Zsuzsi stylist. A szakember szerint minden rendezvényen, amit így hívnak, a nőknek estélyi ruhát kell viselniük. Kivétel ez alól a szalagavató, de oda sem vehetünk fel farmert, még vendégként sem.

T. K.

Egy bálban a hölgyeknek estélyi ruhában illik megjelenni. ILLUSZTRÁCIÓ: TÖRÖK JÁNOS

A szalagavatók már elindultak, de különböző szervezetek is rendeznek társasági eseményeket. A résztvevőknek sokszor komoly fejtörést okoz, mit viseljenek ilyen alkalmakkor. Tóth Zsuzsi stylistot kérdeztük, mennyire kell egy ilyen típusú rendezvényen követni az öltözködési protokollt, vajon ugyanúgy kell-e kiöltözni egy helyi közösség estjére, mint a legelitebb fővárosi partikra.

– A legnagyobb hiba bálok esetében és főleg vidéken, hogy a nők lazán kezelik az elvárásokat, és azt gondolják, bőven elegendő például egy csipke koktélruha is – kezdte a szakember.

– Tisztában kell lenni azzal, hogy ha egy rendezvényt bálnak hívnak, oda estélyi ruhát kell felvenni, amely földig érő szoknyát és zárt vagy nyitott felsőrészt jelent. Ezeknek a ruháknak nemes vagy nemesített anyagból kell készülniük: bársonyból, selyemből, taftból vagy szaténból. Szabását tekintve a szoknya lehet szűk, A-vonalú vagy abronccsal kitartott. A menyasszonyi ruháknál ismert sellő fazon is használható, bár abban nem kényelmes táncolni – tette hozzá Tóth Zsuzsi.

Egy bálban a hölgyeknek estélyi ruhában illik megjelenni. ILLUSZTRÁCIÓ: TÖRÖK JÁNOS

A stylist hangsúlyozta, a bál soha nem a legújabb trendekről szól, hanem az estély iránti tisztelet kifejezéséről, amelyhez klasszikus megjelenés illik. Extrémebb ruhaköltemények tehát inkább gálákra valók.

– Színekben meg lehet jeleníteni az aktuális trendeket, a klasszikus ekrü, fekete, piros, bordó vagy kék színekkel viszont biztosan nem lehet tévedni – jegyezte meg

A férfiak számára jóval egyszerűbb a ruhaválasztás: ha a dresszkód nem ír elő frakkot, akkor a sötét öltöny megfelelő. A stylist szerint a szalagavató bálok külön kategóriát képviselnek, ott ugyanis a részt vevő diákok számára a táncok miatt kötött a ruházata.

A vendégeknek kisestélyi és öltöny ezeken a rendezvényeken elegendő, a farmer azonban – mely sajnos gyakran előfordul – itt sem elfogadható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában