A befogás ideális idejére várnak

2020.01.30. 16:55

Sűrűbb etetéssel próbálják beszoktatni az őzeket

Vásárhelyen a ka­­tolikus temetőben évek óta komoly gond az őzek pusztítása.

Imre Péter

– Kezdjük visszafogni az őzek etetését, ami azt jelenti, hogy csökkentjük az adagot, hogy minél sűrűbben kelljen az etetőhöz menniük, még jobban odaszokjanak – mondta Soós László. Az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza hozzátette, ezzel az a céljuk, hogy a takarmány kihelyezése és az őzek érkezése közötti időt csökkentsék. És lehetőleg minél többen jöjjenek a 12–15 példányt számláló, a sírkerthez közeli nádasba magát bevackoló csapatból, hogy így az ejtőhálós csapdával befoghassák őket.

 

Őzek az etetőben, az ejtőhálós csapda alatt. FOTÓ: SOÓS LÁSZLÓ

Mint ismert, Vásárhelyen a ka­­tolikus temetőben évek óta komoly gond az őzek pusztítása. Csokrokat, elültetett virágokat, koszorúkat legelnek le a sírokról. Az önkormányzat szervezésében novemberben tartott egyeztetésen abban állapodtak meg a felek, a vadásztársaság etetőt helyez ki a nádas közelébe. Azzal odacsalogatják az állatokat, megpróbálják élve befogni és elszállítani. A háló már hetek óta áll, kész a csapda. Soós László azt is elmondta lapunknak, az ejtőhálós módszerrel csapatban fogják majd be az őzeket, és az akciót okostelefonról indíthatják.

– Az etetőt kamerával is fi­­gyeljük, elemezzük az őzek mozgását. A cél, hogy mindennap elfogyjon a kitett takarmány, és másnap újra odamenjenek. Egyébként rendszeresen járnak oda, előfordult, hogy egyszerre hatan kosztoltak. A kamera megörökítette. Ha így haladunk, és visszatér a hideg idő, hamarosan befoghatjuk az őzeket – vélekedett a tájegységi fővadász.

Címkék#őzek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában