Azt mondták nekik, várjanak türelemmel

2020.01.14. 12:25

Üres zsebbel kezdték az új évet Ferencziék

Október közepén leesett a létráról, táppénzét azonban azóta sem utalta el Ferenczi Pálnak az egészségbiztosító. A három gyermeket nevelő balástyai férfi és főállású anya felesége az év végi családi pótlékból kifizette a számlákat. Azt mondták nekik, várjanak türelemmel pénzükre.

Timár Kriszta

Balástya tanya – 201920.01.10. Otthonában balesetet szenvedett apuka (eltörte a sarokcsontját) október óta nem kapott táppénzt a biztosítótól, öten éltek családipótlékból. Képen: Szombati Amália, Ferenczi Pál és a gyerekek: Zsófia, Fanni, Alíz Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Ferencziéknek soha nem volt egyszerű élete. Balástyai tanyájukat svájci frank alapú hitelből vették 2007-ben, és ahogy sokan mások, egy idő után ők sem tudták fizetni a részleteket. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bank sem tudott mit kezdeni az ingatlannal, így ott maradhattak és tavaly óta újra elkezdték fizetni a részleteket. A 3,8 millió forintért vásárolt tanyát 2034-ig fizetik havi 30 ezer forintos törlesztőrészlettel, még 4,5 millióval tartoznak.

A családfő, Ferenczi Pál egy közeli paradicsomkertészetben dolgozik, felesége főállású anya 10, 6 és másfél éves lányaik mellett. Október közepén azonban az édesapa munkaképtelenné vált. – Biciklit szereltem és egy alkatrészért felmásztam a padlásra. Leestem a létráról és eltört a sarokcsontom – mesélte. A férfi lábát csavarozni kellett, a műtét után csak járókerettel tudott közlekedni. Táppénzes állományba került, a munkáltatója ki is fizette neki a ráeső 15 napot. A társadalombiztosítótól azonban azóta sem érkezett meg az utalás.

Az apa sérülése miatt a nagymama is segít az ötfős családnak. FOTÓ: KARNOK CSABA

– Amikor legutóbb rákérdeztem, azt a választ kaptam, várjak türelemmel – mesélte a férfi, aki nagyjából 200 ezer forintot nem kapott meg. Ez pedig karácsony előtt különösen nagy érvágás volt a családnak. – Decemberben kétszer utaltak családi pótlékot, a januárit előre megkaptuk. Abból kifizettük a számlákat és az év végi törlesztőrészletet, az új évet viszont üres kasszával kezdtük. Most a karácsonyra kapott élelmiszercsomagot éljük fel, és időnként levágunk egy tyúkot. Ennivalónk tehát szerencsére van, az aktuális törlesztőrészletünket azonban nincs miből befizetni – foglalta össze helyzetüket Szombati Amália. A család még a nagymamára számíthat: Gergely Erzsébet nyugdíj mellett dolgozik, ebből a bevételből segít most az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került családnak például kenyeret venni. Az édesapa egyébként tegnap ismét munkába tudott állni, így jövő hónapban újra lesz bevételük. Addig azonban még három hét van hátra.

Szerettük volna megkérdezni az egészségbiztosítót a késlekedés okáról, ám azt a választ kaptuk: nem ők az illetékesek az ügyben, hanem a Magyar Államkincstár. Ettől a szervezettől lapzártáig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában