2020.02.11. 11:36
A Szegedi Boszorkány esélyes a „Magyarország Tortája” cím elnyerésére
Nevében és ízében is tájjellegű az új torta.
Szegedi lehet az ország tortája
Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület
Fotó: Gergo Kapas
– A névnek és a tortának is tájjellegűnek kellett lennie, a szegedi boszorkányok pedig előszeretettel gyógyítottak annak idején mákkal és mákgubóval. Ma már természetesen a tudomány is bebizonyította, hogy ez nem boszorkányság; idén 100 éve, hogy a mákot gyógyászati termékként tartják nyilván – mutatott rá Gyuris László, a szegedi A Cappella cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, miért kapta Reisinger Ferenc cukrászmesterrel legújabb „költeményük” a Szegedi Boszorkány nevet, amely esélyes a „Magyarország Tortája” cím elnyerésére.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén 11. alkalommal hirdette meg a pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából, államalapító Szent István köszöntésére. Hat tortacsoda került a döntőbe.
– A mák domináns szerepet kap a tortában, de találunk például benne narancsvirágmézet, a piros, illetve a fekete ribizli kombinációja pedig különlegesebbé teszi. Rengeteg olyan összetevője van, amellyel sikerült jól kiegyensúlyozni a mák ízét – mondta el Gyuris László, aki az alkotás folyamatába is beavatott. – Kitaláltam, hogy milyen irányelv mentén szeretnék haladni, azután fantasztikus cukrászmester társam, Reisinger Ferenc segített a pontos kidolgozásban. Kiváló ízlelőbimbókkal rendelkezik – mondta.
Magyarország tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és a nemzeti ünnepen kóstolhatja meg először.