Döntőbe került a szegedi tortacsoda

2020.02.11. 11:36

A Szegedi Boszorkány esélyes a „Magyarország Tortája” cím elnyerésére

Nevében és ízében is tájjellegű az új torta.

Kancsár Tímea

Szegedi lehet az ország tortája

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

Fotó: Gergo Kapas

– A névnek és a tortának is tájjellegűnek kellett lennie, a szegedi boszorkányok pedig előszeretettel gyógyítottak annak idején mákkal és mákgubóval. Ma már természetesen a tudomány is bebizonyította, hogy ez nem boszorkányság; idén 100 éve, hogy a mákot gyógyászati termékként tartják nyilván – mutatott rá Gyuris László, a szegedi A Cappella cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, miért kapta Reisin­ger Ferenc cukrászmesterrel legújabb „költeményük” a Szegedi Boszorkány nevet, amely esélyes a „Magyarország Tortája” cím elnyerésére.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén 11. alkalommal hirdette meg a pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából, államalapító Szent István köszöntésére. Hat tortacsoda került a döntőbe.

– A mák domináns szerepet kap a tortában, de találunk például benne narancsvirágmézet, a piros, illetve a fekete ribizli kombinációja pedig különlegesebbé teszi. Rengeteg olyan összetevője van, amellyel sikerült jól kiegyensúlyozni a mák ízét – mondta el Gyuris László, aki az alkotás folyamatába is beavatott. – Kitaláltam, hogy milyen irányelv mentén szeretnék haladni, azután fantasztikus cukrászmester társam, Reisinger Ferenc segített a pontos kidolgozásban. Kiváló ízlelőbimbókkal rendelkezik – mondta.

Magyarország tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és a nemzeti ünnepen kóstolhatja meg először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában