Nagylak is kapott egy facsemetét

2020.02.27. 17:39

Az összetartozás almafáját ültették el Gyálaréten – Galéria

A nemzeti összetartozás emlékéve előtt tisztelegve 13 almafát ültettek el a Nemzeti Színház színművészei határ menti településeken csütörtökön. Szeged-Gyálaréten Nagy Márk színész ültette el a trianoni tragédia mementóját.

Koós Kata

Csongrád megyében két facsemetét ültettek el. Az egyiket Nagylakon, a másikat Gyálaréten. Fotó: Kuklis István

– A Nemzeti Színház A tizenhárom almafa című Wass Albert-előadással Trianonra emlékezik. Arra a tragédiára, amelyről a kortársak azt gondolták, hogy az ország, a magyarság pusztulását jelenti, de száz év után is él a magyar szó az elcsatolt területeken. Bizonyítéka ez annak, hogy ez a kis nép életre ítéltetett. Trianon ma nem csupán a veszteséget jelenti, hanem hitforrásként is szolgálhat minden magyar számára – fogalmazott Nagy Márk, a Nemzeti Színház színésze, aki Gyálaréten ültette el az emlékezés facsemetéjét teátrum Trianon 100 rendezvénysorozatának keretében.

Elmondta, hogy az előadáshoz kapcsolódóan jött létre az ünnepi almafaültető eseménysorozat.

– Közösen emlékezünk a száz évvel ezelőtti eseményekre olyan határ menti, magyarországi településeken, amelyek Trianon következtében közvetlenül élték át a szétszakítottság fájdalmát és annak következményeit. Az almafa összetartozásunkat szimbolizálja. Kifejezi, hogy senki sincs egyedül, hiszen együtt emlékezünk – mondta.

A trianoni békediktátum értelmében a Szegedtől mintegy tíz kilométerre található Gyála község a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz került. A település egy kis része azonban Magyarországon maradt és Gyálarét néven szerveződött önálló községgé. Gyálarét 1921 és 1945 között Csanád–Arad–Torontál egyesített vármegye, majd öt évig Csanád vármegye Torontáli járásának volt része. 1950-ben került Csongrád megye Szegedi járásához, 1973 óta képezi Szeged részét – ismertette Gyálarét trianoni békeszerződés utáni történetét Simon-Fiala Donát önkormányzati képviselő.

A facsemete gondozását a Gyálaréti Művelődési Ház munkatársai vállalták magukra.

Nagy Márk elmondta, a jelképes faültetés a tervek szerint októberben folytatódik: ősszel 13 határon túli településen helyezik majd el a trianoni tragédia mementóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában