Helyi közélet

2020.02.03. 06:00

Hogy került a svájcivilla-stílus a mindszenti építészetbe?

„A mindszenti építkezés kultúrája, a kultúra építkezése” címmel rendeztek programot Mindszenten január 31-én. Beke Mari művészetpedagógus mesélte el Szabadság úti háza történetét. Kiderült, hogy hogyan is került a svájcivilla-stílus Mindszentre.

Kovács Erika

 

A Szabadság út 62/A. szám alatt található a svájcivilla-stílusú, védett, több mint 100 éves ház, Beke Mari művészetpedagógus „Angyal-vára”.

– A Svábhegyen nőttem fel. Ott nagyon sok svájcivilla-stílusú épület állt. Nagyon tetszettek ezek az otthonok – említette lapunknak Beke Mari.

– A stílus, ahogy ezt a neve is jelzi, Svájcból ered. A 19. század első felében az uralkodócsalád érdekes, új stílusú, favázas, tornyos, romantikus, historizáló jellegű villákat építtetett a vadászataik helyszíneire. Különös és jellegzetes díszítőelemek jelentek meg az oromzaton, a lombfűrészelt csipkedíszek – sorolta Beke Mari.

Ugyancsak jellemző a svájci vagy erdeilak-stílusra a díszes, faragott faszerkezetű, oromzatos veranda.

– Ezeket a építészeti mintákat később sokan átvették. Először a társadalmi elit, ügyvédek, bankárok, orvosok, gyárosok, művészek utánozták, majd a polgári és a népi építkezésben is megjelentek a stílusjegyek.

De hogy is került a svájcivilla-stílus Mindszentre?

Cikkünket keresse a hétfői Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában