Cipőtől az okostelefonig – eredményesen közvetítenek a fogyasztói vitákban

2020.02.19. 17:30

Peren kívül békéltetnek sikerrel

Nemrégiben újjáalakult a Csongrád Megyei Békéltető Testület, az alternatív fogyasztói vitarendezésben a lakosság rendelkezésére álló csapatot Horváth Károly régi-új elnök vezeti. Hatékonyságukat mutatja, hogy az ügyek 80 százalékát egy hónapon belül lezárják.

K. A.

2019 végével a korábban megválasztott békéltető testületi tagok, illetve az elnök mandátuma lejárt, a 20 megválasztott tagból öten most kapcsolódnak a munkába. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett testületet elnöke a folytatásban is Horváth Károly.

– Megnyugtató eredményességgel dolgozunk, országosan a harmadik helyen végeztünk 2019-ben. Az 520 befejezett ügy 40 százaléka egyezséggel, közel háromtizede pedig ajánlással végződött, az érdemi határozatok aránya így 69 százalékos, ami jelentős javulás az előző évihez képest – mondta az elnök, hozzátéve, pozitív, hogy tíz ajánlásból nyolcat önként teljesítenek a vállalkozások.

A cipő örök

Munkájukban állandóságot jelentenek a lábbelik, bár arányuk csökkenő, még mindig 20 százalék. Majdnem ennyi panaszos ügyet produkál két másik kör, a híradástechnika, valamint a háztartási és kerti gépek területe. A járművek és alkatrészek 7, az egészségmegőrző termékek, eszközök és a textil, ruhanemű már csak 3-3 százalékban bukkannak fel. A szolgáltatásoknál az ügyek majdnem harmada közlekedéssel, ezen belül is a parkolással kapcsolatos, ami 9 százalékkal magasabb a korábbi évnél, ezután a közüzemi szolgáltatások következnek 21 százalékkal, de csökkenő tendenciával. Kevesebb az építőipari kivitelezéssel kapcsolatos ügyek száma, és ugyanekkora – 14 százalékos – arányt képviselnek a postával és távközléssel kapcsolatos panaszok.

Egyezségi arány

Internetes vásárláskor 15 napon belül elállhatunk a szerződéstől, visszaküldhetjük a terméket a feladónak. Ha nem érkezik meg a pénz és a fogyasztó hozzájuk fordul, ők felszólítják a vállalkozást, és az érintettek 90 százaléka fizet is. A nem együttműködők pedig felkerülnek a békéltető testület feketelistájára, de a pórul járt vásárlók kommentjeit sem teszik zsebre a közösségi médiában.

Megtudtuk, a nagyobb vállalkozások ma már működtetik a fogyasztókkal foglalkozó „referensi intézményt”, így az ügy el sem jut hozzájuk.

– Akkor vagyunk bajban, ha hiányzik az empátia a felekből, amikor a békéltető testület elé kerül egy-egy panasz, az álláspontok gyakran megmerevednek, dühös emberek állnak egymással szemben. Az eljáró kollégámnak minden készségére szükség van, hogy a vitázó feleket együttműködésre sarkallja. A 40 százalékos egyezségi arány mutatja, hogy jól dolgozunk – dicsérte csapatát az elnök.

Példát mutattak

Hatékonyságukat mutatja, hogy az ügyek 80 százalékát egy hónapon belül lezárják. Tavaly szeptembertől bevezették az elektronikus kézbesítést, a vállalkozásoknak cégkapun keresztül tudják elküldeni a felszólítást, az egyéni vállalkozókkal az ügyfélkapu segítségével kommunikálnak.

– A rendszer bevált, példánkat követően januártól országosan is bevezették az elektronikus ügyintézést a békéltető testületeknél – mondta az elnök. Szerencsés, ha a panaszosnak is van ügyfélkapuja, ha nem, legalább e-mailje, és célszerű a www.bekeltetes-csongrad.hu honlapjukon elérhető panaszbejelentő lapot használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában