Megváltozik a szakképzési rendszer, átalakulnak az OKJ-és képzések

2020.02.18. 17:30

Szeptembertől technikumok váltják a szakgimnáziumokat

Önálló törvényt kapott a szakképzés: a jogszabály értelmében átnevezik a szakképző iskolákat, átalakul a szakmalista, változik a diákok gyakorlati képzése is. Kedden Szegeden járt Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, hogy a szakképzési centrum vezetőivel megvitassa a gyakorlati változásokat.

Hajó Edina

Pölöskei Gáborné államtitkár-helyettes szerint, az új szakképzési rendszer sokkal gyakorlatiasabb lesz. Fotó: Frank Yvette

Szeptember 1-jétől felmenő rendszerben vezetik be az új szakképzési rendszert, így az eddigi indított képzések kifutnak. Az új rendszerben az Országos Képzési Jegyzék helyét a Szakmajegyzék váltja fel, amelyben 25 ágazathoz tartozó 174 alapszakma szerepel. Kedden, Szegeden járt Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, azzal a céllal, hogy közvetlenül az érintettekkel vitassa meg, hogy áll a szakképzés fejlesztése. – Országjáró körútra indultam, a szegedi az ötödik állomás. Már elkészült a szabályozás, azt beszéljük most meg az érintett iskolaigazgatókkal, hogyan lehet ezt a gyakorlatban alkalmazni – hangsúlyozta az államtitkár-helyettes a Szegedi Szakképzési Centrumban.

Erős szakmai képzést terveznek

Arra a kérdésre, hogy mi a legjelentősebb változás a régi és új rendszer között elmondta, változik szerkezetében, támogatásában is. A legfontosabb kulcsszó a kereslet vezéreltség, vagyis olyan szakmákat oktatunk, amelyek a környező gazdaság igényeit szolgálják. Erős szakmai képzés folyik majd, a vizsgák is átalakulnak gyakorlati jellegűvé, az elméletet azon belül kérjük majd számon. Nagyon gyakorlatias jellegű, hatékony munkaerő képzést szeretnénk kialakítani – hangsúlyozta a munkaértekezlet előtti sajtóbeszélgetésen.

Pölöskei Gáborné államtitkár-helyettes szerint, az új szakképzési rendszer sokkal gyakorlatiasabb lesz. Fotó: Frank Yvette

Már szeptemberben indul az új rendszer

A változás az iskolákban már a következő tanévben bekövetkezik. Szeptembertől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a jelenlegi szakgimnáziumokat technikumnak, a szakközépiskolákat pedig szakképző iskolának fogják hívni. Mindkettő ágazati alapozó képzéssel indul, a szakképző iskolákban ezt a tízedik osztálytól kétéves, a technikumokban pedig a tizenegyedik osztálytól hároméves szakmai képzés követi. A technikum végén érettségit is lehet szerezni, a technikusi vizsga pedig emelt szintűnek felel meg. – A felnőttképzésben van egy átmenet: OKJ-és képzésekre december végéig lehet jelentkezni. Ám, aki már az új szabályozásban szeretne ingyenes felnőttképzésen részt venni, az alapszakmákat már szeptembertől elsajátíthatja – fejtette ki Pölöskeiné.

Ösztöndíjat kapnak a középiskolások

Pölöskeiné azt is hangsúlyozta, olyan kedvező feltételeket nyújt a technikum, amit a gimnázium nem. Ösztöndíjat kapnak majd a diákok, részt vehetnek duális képzésben, ahol munkaszerződés alapján a minimálbér 60 százalékát kapják fizetésként, technikusként pedig akár 120 százalékot. Az államtitkár azt is elmondta, július 1-jétől a szakképzésben oktató tanárok többé nem a közalkalmazotti törvény, hanem a munka törvénykönyve alá fognak tartozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában